Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de balcoane supraetajate, mai mari decât apartamentul, fără autorizație, la Galați

www.bucurestifm.ro
balcon București

Sute de balcoane supraetajate, mai mari decât apartamentul, au fost construite, în Galați, după Revoluție, fără autorizație, iar cartierele arată ca niște ghetouri. Autoritățile încearcă acum să facă o inventariere a lor și amenință cu sancțiuni, potrivit Mediafax.

Extinderile improvizate au apărut în special în cartierele de la periferia Galațiului. Construcțiile ilegale au forme ciudate, dimensiuni diferite, culori țipătoare și sunt construite din materiale ieftine, de multe ori reciclate.

Arhitecții arată cu degetul către foștii primari, care au închis ochii la această situație, astfel că, în oraș au apărut tot felul de ciudățenii, precum balconul mai mare decât apartamentul și extinderea cu picioare de metal.

Aceste construcții sunt inestetice, dar reprezintă și un pericol pentru oameni, spun specialiștii.

„Balcoanele au fost construite în diferite perioade, pe principiul mușchii mei pot face asta. În mod paradoxal, multe dintre ele au și primit autorizații de la foștii primari de tristă amintire a Galațiului. Unii au primit amenzi și au intrat în legalitate, fiecare cum s-a descurcat. Tot Galațiul este plin de astfel de bazaconii și dacă nu-i întreabă nimeni nimic... Sunt situații în care balconul e mai mare decât camera, sunt situații în care balconul e supraetajat, este periculos. Viața bate filmul, din păcate. Dați-mi voie să rămân decent în exprimare, sunt sărbătorile, este și an centenar. De câțiva ani, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care a fost înterzisă construirea de balcoane”, a declarat, pentru MEDIAFAX, arhitectul Sergiu Porumboiu.

Anul acesta, Primăria Galați a solicitat Poliției Locale să inventarieze balcoanele construite la blocurile din oraș, acțiunea fiind în desfășurare. Chiar dacă polițiștii locali constată că balcoanele au fost construite fără autorizație, proprietarii lor nu pot fi amendați.

„La nivelul Poliției Locale se află în desfășurare, începând cu luna februarie a anului 2018, o acțiune de identificare și inventariere a tuturor balcoanelor şi extinderilor executate la blocurile din municipiul Galaţi. Aceste verificări au fost începute în zonele Micro 20 și Micro 21, urmând ca să se efectueze pe întreg teritoriul al municipiului Galați. La finalizarea acestei acţiuni, rezultatul va fi comunicat Primăriei Galaţi care, în baza legislaţiei în vigoare, va dispune măsuri pentru intrarea în legalitate a acestor construcţii. Totodată, vă aducem la cunoștință că aceste extinderi au fost executate în urmă cu 20 – 30 de ani și, drept urmare, nu se pot aplica sancțiuni contravenționale deoarece în conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, actualizată, "dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei", a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, Biroul de Presă al Poliției Locale Galați.

După ce va inventaria toate balcoanele din oraș, Poliția Locală va notifica și, eventual, va amenda asociațiile de proprietari în care se constată astfel de situații.

„Răspunderea pentru eventualele pierderi de vieți omenești sau pagube materiale care pot avea loc revine asociațiilor de proprietari care administrează respectivele blocuri. În anul 2019 Poliția Locală va notifica toate asociațiile de proprietari din municipiul Galați în vederea respectării îndatoririlor ce le revin privind lucrările de construcții executate la clădirile aflate în administrarea lor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 196/2018. Neluarea de către asociația de proprietari, de președinte sau de către comitetul executiv al asociației de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a condominiului și a instalațiilor comune aferente pe toată durata existenței acestora constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei”, a precizat Biroul de Presă.

În trecut, autoritățile au încercat să rezolve această problemă, dar demersurile au eșuat din rațiuni electorale și ca urmare a lipsei de cooperare a cetățenilor, care au refuzat să-i primească în apartamente pe reprezentanții Primăriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.