Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de câini, vulpi şi lupi - victimele 'războiului trufelor' din Italia

iStock
vulpe

Sute de câini, vulpi şi lupi mor pe capete în pădurile din Italia. Excursioniştii dau peste aceste animale, care se descompun la sol, cu extremităţile rigide, botul larg deschis şi ochi însângeraţi, victime ale otrăvurilor pe care unii căutători de trufe le ascund în zonele naturale din întreaga ţară.

Scopul acestor otrăviri este de a elimina concurenţa în creştere, ucigând câini care, cu simţul lor olfactiv dezvoltat, ajută culegătorii să localizeze mult râvnitele trufe, ciuperci rare şi foarte apreciate în gastronomia italiană, şi nu numai, pentru aroma lor intensă, informează Agerpres.

"Acum 30 de ani existau puţini căutători şi zonele de recoltare erau întinse. Din nefericire, acum avem mult mai mulţi căutători de trufe şi mult mai puţine zone în care pot fi găsite. Concurenţa este acerbă", explică pentru EFE secretarul asociaţiei culegătorilor de trufe din Italia (Assotartufai), Stefano Scaccia.

Thor, un câine de apă portughez în vârstă de 3 ani, a devenit victima acestor rivalităţi: în timpul sărbătorilor de iarnă se plimba împreună cu stăpânul său, Thomas Morasca, prin pădurile din Lazio, la câţiva kilometri de Roma.

Om şi câine se bucurau de peisajul înzăpezit, în timp ce patrupedul căuta trufe ascunse sub stratul de zăpadă. Dar a găsit altceva.

Thor a dat peste un cârnat umplut cu stricnină, un alcaloid foarte toxic care atacă sistemul nervos central, provocând dureri intense şi convulsii violente şi care, păstrând în general starea de conştienţă a celui care a ingerat-o, paralizează plămânii, inima şi duce la deces.

"Moartea lui Thor a fost foarte rapidă. Imediat ce am văzut că mânca o bucată de carne otrăvită, i-am scos-o din gură, l-am luat în braţe şi am început să alerg cu el către sat. Nu am parcurs nici 300 de metri şi câinele a început să aibă convulsii. Deşi am încercat să-l fac să vomite, nu am putut să-l salvez", a povestit Thomas.

Bărbatul, la fel ca mulţi dintre cei 150.000 de căutători de trufe înregistraţi în Italia, a făcut din recoltarea acestor ciuperci o pasiune care îi permite să se bucure de natură împreună cu animalele lui de companie. "Este o modalitate de a scăpa de stres, de a mă relaxa şi de a mă simţi bine în pădure împreună cu câinii mei", explică el pentru EFE.

- O afacere profitabilă -

Însă nu toţi căutătorii de trufe văd un hobby în ieşirile lor în pădure. Nu trebuie uitat că un kilogram de trufe albe se vinde cu circa 4.000 de euro, în timp ce un kilogram de trufe negre ajunge la 1.800 de euro.

Mulţi bani în joc, zone de recoltare mai puţine şi tot mai mulţi căutători: aceşti trei factori îi determină pe unii căutători de trufe să încerce să elimine concurenţa cu orice preţ. Chiar căutătorii se suspectează între ei pentru aceste otrăviri.

Este şi povestea Martinei Ercoli, care şi-a pierdut labradorul Brando, un căţelandru ciocolatiu de numai un an şi jumătate, care a murit otrăvit în timpul unei excursii prin pădurile municipiului Camerata Nuova, aflat la o oră de condus de Roma.

"Poliţia ne-a spus că Brando era al treilea câine mort în numai o săptămână, victimă a unor delincvenţi care par a fi căutători de trufe", a scris Ercoli pe reţelele sociale, atrăgând atenţia asupra pericolului pe care îl ascunde acum o simplă plimbare prin unele păduri din Italia.

Totuşi, culegătorii înşişi insistă că ucigaşii de animale sunt puţini şi că nu sunt reprezentativi printre miile de pasionaţi de căutarea trufelor.

''Vrem să punem capăt deceselor câinilor de trufă pentru că aceste morţi sunt o ruşine şi nu fac onoare muncii noastre. Adevăratul culegător de trufe nu este un ucigaş. Cei mai buni prieteni ai noştri trebuie să fie câinii", a declarat pentru EFE Stefano Scaccia.

- Teama de a denunţa -

În pofida faptului că poliţia şi asociaţiile de profil insistă pe importanţa denunţării acestor otrăviri, mulţi căutători de trufe nu anunţă moartea câinilor lor de "teamă să nu descopere şi alţii zonele în care ei culeg trufe", explică secretarul Assotartufai.

"Nu este normal că au murit zeci de câini şi au fost denunţate doar una sau două otrăviri. Trebuie să facem publice aceste cazuri, este singurul mod în care ne putem asigura că municipiile ştiu despre otrăviri şi pot supraveghea pădurile", adaugă el.

Între timp, asociaţia căutătorilor de trufe recomandă celor care se ocupă cu asta "să aibă grijă şi să-şi ia toate măsurile de precauţie necesare atunci când se află în pădure, punându-le botniţă câinilor pentru a evita ca aceştia să mănânce alimente otrăvite".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.