Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de civili au fost luaţi ostatici de jihadişti în Nigeria

ostatici

Presupuşi luptători ai grupării Stat Islamic din Africa de Vest (Iswap) au invadat un oraş din nord-estul Nigeriei, Kukawa, luând ostatici sute de civili, au declarat miercuri pentru AFP surse locale şi de securitate, potrivit Agerpres.

Locuitorii din Kukawa tocmai s-au întors la casele lor după ce au fost găzduiţi timp de doi ani într-o tabără destinată persoanelor strămutate, din cauza violenţei care afectează regiunea Lacului Ciad şi în special statul Borno, în nord-estul Nigeriei.

Un şef local care a fost printre aceste persoane strămutate şi care a reuşit să scape în timpul atacului de miercuri a spus că oamenii s-au întors la începutul lunii august, în speranţa că în sfârşit vor putea să îşi cultive pământul, "dar au ajuns imediat în mâinile insurgenţilor".

O sursă din domeniul securităţii a confirmat atacul pentru AFP şi a spus că avioane de luptă au fost dislocate din Maiduguri, capitala statului Borno, pentru a "face faţă situaţiei".

Citește și: Ministrul Educației a făcut noi precizări! În ce condiții vor începe școlile

Kukawa este situat în apropierea marelui oraş Baga, la marginea Lacului Ciad, o zonă controlată de gruparea Iswap, care s-a despărţit de Boko Haram în 2016. Gruparea, afiliată grupării Statul Islamic (SI), a efectuat numeroase atacuri, în special împotriva armatei nigeriene şi a ucis sute sau chiar mii de soldaţi. De asemenea, controlează oraşe şi sate de dimensiuni medii, iar mii de civili trăiesc sub controlul său. Peste 36.000 de persoane au fost ucise din 2009 în violenţele din Nigeria şi peste două milioane de persoane încă nu se pot întoarce la casele lor.

Naţiunile Unite au spus săptămâna trecută că 10,6 milioane de persoane (dintr-un total de 13 milioane) sau "patru din cinci persoane" depind de ajutorul umanitar pentru a supravieţui în cele trei state din Nigeria cele mai afectate de conflictul jihadist (Borno, Yobe, Adamawa).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.