Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de cutremure minore au zguduit Islanda în timpul nopții

flag islanda

Circa 880 de cutremure au fost înregistrate în Islanda între miezul nopţii şi ora 6 a.m. duminică, a informat radioteleviziunea islandeză (RUV), potrivit DPA.

Cu toate acestea, seismele nu au atins magnitudinea 3.0, noaptea trecută fiind din acest motiv mai liniştită per ansamblu decât cele două nopţi anterioare, potrivit Agerpres.

Există încă temeri legate de posibila erupţie a unui vulcan în Peninsula Reykjanes, aflată la sud-vest de capitala Reykjavik. Cu toate acestea, datele colectate în timpul nopţii nu indicau nicio modificare a poziţiei camerelor magmatice.

Activitatea seismică este concentrată în sud-vestul Peninsulei Reykjanes şi sugerează că ar putea avea loc o erupţie în sistemul vulcanic din acea zonă în următoarele ore sau zile, indicase vineri seară Biroul islandez de meteorologie (IMO).

"Modificări semnificative" în acumularea de magmă subterană au fost înregistrate în apropierea satului Grindavík, unde locuiesc aproape 4.000 de persoane, precizase la acel moment IMO.

În acest context, poliţia locală şi Autoritatea de Protecţie Civilă au decis evacuarea locuitorilor din Grindavík şi instaurarea stării de urgenţă. De asemenea, joi, populara zonă geotermală Blue Lagoon a fost închisă publicului din cauza riscului prezentat de mişcările seismice.

Fotografiile realizate în zonă arată crăpături adânci pe străzi şi găuri de un metru lăţime în pământ.

Guvernul islandez urmează să se întâlnească pentru a discuta situaţia duminică la prânz.

Erupţii vulcanice au avut loc pe Peninsula Reykjanes în 2021, 2022 şi vara trecută. În fiecare caz, acestea au fost precedate de serii mai lungi de cutremure. Nu a existat niciun pericol pentru zonele populate în timpul vreuneia dintre aceste erupţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.