Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de hectare de teren, gospodării şi drumuri din Covasna au fost inundate

alerta

Peste 10 localităţi din judeţul Covasna au fost lovite de inundaţii în ultimele 24 de ore, fiind afectate câteva sute de hectare de terenuri arabile, păşuni şi fâneaţă, drumuri şi gospodării, relevă un bilanţ parţial realizat de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii (ISU) Covasna. Potrivit acestuia, râul Olt a inundat 85 de hectare de fâneaţă şi teren arabil în comuna Bodoc, unde a fost întreruptă funcţionarea staţiei de epurare, în satul Olteni a inundat, printre altele, 65 de hectare de teren, o clădire şi un pod iar în satul Zălan au fost inundate şase curţi şi pivniţe.

Străzile din Zălan au fost distruse în proporţie de 80% pe o lungime de 1,2 km iar trecerile peste pârâul Zălan, care fac legătura între partea de jos şi de sus a satului şi cu DC48, au devenit impracticabile, făcând imposibil accesul pentru intervenţie în caz de urgenţă. În satele Filia, Brăduţ şi Tălişoara au fost afectate 150 de hectare de terenuri arabile, păşuni şi fâneţe iar în zona Baraolt, mai exact în satul Racoşul de Sus, pârâul Cormoş a inundat 40 hectare de teren, 5 case, drumul comunal DC38 pe o suprafaţă de 250 m, precum şi DC131B pe circa 100 m, fiind blocat accesul spre comuna Augustin.

În comuna Vârghiş sunt inundate 30 de hectare de teren arabil, în satul Băcel din comuna Chichiş, şase case şi două grădini, iar în comuna Aita Mare o casă. La Boroşneu Mic apele au intrat în 30 de gospodării, au acaparat circa 10 hectare de teren agricol, au avariat un pod şi un podeţ, 150 metri de drum comunal, 12 pivniţe şi 5 fântâni iar la Boroşneu Mare, au inundat 2 gospodării, 2 fântâni şi circa 20 de hectare de teren agricol.

În comuna Sânzieni, pâraiele Caşin şi Petricel au afectat un pod şi 125 de hectare de teren agricol, în comuna Barcani pârâul a inundat 20 gospodării, 190 de hectare de păşuni şi fâneţe şi a afectat un dig, 20 de podeţe, precum şi anumite porţiuni din DN13 E, DJ121A, DC22 şi DC23, unde se circulă de dificultate. De asemenea, s-au înregistrat 20 de animale moarte în gospodării.

Şi în municipiul Sfântu Gheorghe s-au semnalat inundaţii, intervenind-se pentru evacuarea apei din 15 gospodării şi case de locuit, precum şi dintr-o societate comercială.

Nicolae Stoica, primarul comunei Sita Buzăului, localitate aflată miercuri sub cod roşu de inundaţii, a declarat pentru Agerpres că apele râului Buzău au început să se retragă în matcă. Potrivit acestuia, aproape 80% din terenurile arabile şi fâneaţă din localităţile Zăbrătău şi Crasna au fost inundate şi peste 40% din cele din Sita Buzăului.

De asemenea, au fost inundate 4 gospodării şi 30 de curţi şi anexe gospodăreşti. Circulaţia rutieră a fost blocată, miercuri, pe DN 10, între localităţile Zăbrătău şi Crasna, timp de aproape o jumătate de zi, din cauza apei acumulate pe carosabil.

Un punct vulnerabil rămâne pârâul Tărlung, unde este posibil să apară o viitură care ar putea afecta satul Băcel, din comuna Chichiş.

Potrivit ISU Covasna, în cazul în care va fi nevoie, autorităţile iau în calcul crearea unei breşe în digul de protecţie, în zona cimitirului vechi din satul Băcel, pentru minimizarea pagubelor produse de viitură.

În zonă au fost dislocate mai multe echipaje de pompieri din cadrul ISU Covasna, care pot interveni cu bărci pentru salvarea persoanelor şi cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodării.

Primarul localităţii, Sánta Gyula, a declarat pentru AGERPRES că sunt ameninţate de inundaţii aproximativ 25 de gospodării din partea dreaptă pe pârâul Tărlung iar pentru cazarea oamenilor, în cazul în care va fi nevoie, a fost pregătit căminul cultural din localitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.