Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de manifestanţi au protestat la Istanbul faţă de tratamentul la care sunt supuși uigurii în provincia chineză Xinjiang

uiguri

Sute de manifestanţi au protestat joi la Istanbul faţă de tratamentul ale căror victime sunt uigurii în provincia chineză Xinjiang, unde Beijingul este acuzat de orchestrarea unei persecuţii de mare amploare a acestei minorităţi musulmane, relatează AFP, potrivit news.ro.

Aproximativ 500 de manifestanţi s-au reunit în Piaţa Baiazid, în centrul istoric al Istanbulului, agitând imagini cu rude dispărute sau purtând pancarte cu inscripţii precum ”Unde este familia mea?”, ”Eliberaţi-mi familia!” şi ”Închideţi lagărele de concentrare!”.

Manifestanţii au îndemnat China să pună capăt reprimării pe care o exercită în Xinjiang, în nord-estul ţării, unde apărători ai drepturilor omului acuză Beijingul că a internat, în lagăre, peste un milion de persoane care fac parte în principal din etnia uigură.

Potrivit unui studiu realizat de Institul de Politică Staregic (ASPI) din Australia şi publicat în septembrie, autorităţile au ”peste 380 de presupuse locuri de detenţie” în Xinjiang.

Citește și: Gabriela Firea face noi acuzații: A fost un plan foarte bine pus la punct! S-au gandit la un plan diabolic

Acest număr reprezintă o creştere cu aproximativ 40% faţă de estimări precedente, iar noi construcţii şi lucrări de extindere au avut loc recent, potrivit acestui studiu.

China dezminte existenţa unor ”lagăre de detenţie” în Xinjiang şi afirmă că este vorba despre ”centre de formare profesională”, menite să ajute populaţia să găsească un loc de muncă şi să se îndepărteze, astfel, de extremismul religios.

Turcia are legături lingvistice şi cultrurale cu uigurii, un popor musulman şi turcofon.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a luat poziţie în favoarea lor, chiar dacă s-a abţinut să acuze Beijingul în mod direct.

”Nu reuşesc să-mi contactez familia. Nicio veste de la fratele meu, de la fiul său şi de la familia sa”, deplânge o manifestantă, Mukerrem Kutar, agitând fotografia rudelor sale dispărute.

”Nici măcar nu ştiu dacă ei sunt în viaţă, morţi sau deţinuţi în lagăre. Vreau să ştiu unde sunt”, spune ea.

Un student. Yunus Abduzahir, în vârstă de 25 de ani, nu mai are informaţii despre familia sa din 2006.

”Ultima veste pe care o am este detenţia mamei mele şi a tatălui meu, şi că fratele meu a fost trimis într-un lagăr de muncă forţată”, declară el.

”Mama mea a fost nevoită să-şi lase copilul în vârstă de doi ani. Nu ştiu unde este. Deşi are un copil de vârstă mică, ei probabil că au luat-o într-un lagăr de concentrare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.