Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de mii de persoane au fost evacuate în Vietnam - Taifunul Noru se îndrepta spre un oraș de coastă

taifun, nesat

Autorităţile din Vietnam au ordonat marţi evacuarea a sute de mii de persoane, în timp ce taifunul Noru se îndrepta spre oraşul de coastă Da Nang (centru), după ce a provocat moartea a şase persoane atunci când s-a abătut asupra Filipinelor, informează AFP.

Aproape jumătate din aeroporturile din Vietnam au fost închise, la fel ca şcolile şi birourile din mai multe provincii din centrul ţării, iar locuitorii se grăbeau să găsească adăpost înainte de sosirea aşteptată a taifunului, cel mai puternic înregistrat în acest an, miercuri dimineaţă, informează Agerpres.

După ce a lovit Filipine la sfârşitul săptămânii trecute, taifunul Noru este aşteptat să atingă uscatul înainte de ora locală 11.00 (09.30 GMT), apoi să slăbească în întensitate pe măsură ce avansează spre interior.

Meteorologii au prognozat că taifunul va fi însoţit de vânturi cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră, urmând să fie la fel de puternic ca Xangsane, un taifun care a lovit Da Nang în 2006 şi a ucis 76 de persoane, potrivit autorităţilor.

Autorităţile au îndemnat 400.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele, în special în popularul oraş turistic Hoi An, unde unii locuitori s-au refugiat într-o şcoală primară.

"Am vrut să plec. Casa mea nu este foarte solidă. Mi-e teamă că acoperişul său va fi luat de vânt când va lovi taifunul", a declarat Huynh Mua pentru AFP, strângând în braţe o pungă de plastic plină de haine, o pătură şi mai multe pachete de tăiţei instant.

În Da Nang, al treilea oraş ca mărime din Vietnam, toate magazinele şi hotelurile au fost închise, iar locuitorilor le-a fost interzis să iasă pe străzi începând de marţi seara.

Potrivit Centrului Comun de Avertizare împotriva Taifunurilor din Hawaii, Noru va fi doar al şaselea taifun major care va lovi Vietnamul din 1945.

Duminică, Noru a adus vânturi puternice şi ploi torenţiale pe insula Luzon din Filipine, dens populată, doborând copaci, provocând pene de curent şi inundaţii.

Cinci salvatori şi-au pierdut viaţa într-un sat inundat, în timp ce un alt bărbat a murit în urma unei alunecări de teren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.