Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de mii de români, fără acces la îngrijirea medicală de bază: FACIAS cere norme de aplicare pentru legea asistenței medicale mobile

consultatie medici facias bolnavi pacient

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a inițiat un proces împotriva Ministerului Sănătății, solicitând urgent emiterea normelor de aplicare pentru Legea nr. 65 din 22 martie 2022, care reglementează asistența medicală în regim mobil. Marți, 16 ianuarie 2024, are loc primul termen în acest proces în care FACIAS luptă pentru acces egal la asistență medicală pentru toți românii.

Concret, legea are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru prevenție și profilaxie, screening-ul afecțiunilor medicale cele mai prevalente, control medical periodic, general și de specialitate, precum și livrarea medicamentelor din programele naționale de sănătate, la domiciliu.

„Legea ar fi trebuit să beneficieze de norme de aplicare până la data de 09.05.2022. FACIAS consideră revoltător faptul că nici după aproape 2 ani acestea nu au fost elaborate, așa că am dat Ministerul Sănătății în judecată! Statistica existentă în acest moment la nivelul ministerului este una extrem de îngrijorătoare. În peste 300 de localități nu există nici măcar medic de familie, privând astfel 559.611 de români de o asistență medicală de bază. Copii mici, bătrâni, oameni în nevoie trebuie să meargă zeci de kilometri pentru a primi un consult.

328 de localități fără medic de familie

Ministerul Sănătății a recunoscut că este necesar un număr de 376 de medici de familie pentru a acoperi aceste zone deficitar servite. Cu toate acestea, deși se lamentează cu nu există suficienți medici de familie, reprezentanții Ministerului Sănătății întârzie de 2 ani să elaboreze normele pentru asistența medicală mobilă. Caravanele medicale, propuse prin lege, ar putea crește accesul populației la servicii medicale esențiale, oferind prevenție, profilaxie, și acces la tratament.

FACIAS subliniază importanța urgentării procesului de emitere a normelor, având în vedere nevoia critică de asistență medicală în aceste comunități. Această inițiativă este esențială pentru îmbunătățirea stării de sănătate și accesul la îngrijiri medicale pentru cetățenii români din zonele defavorizate”, a transmis FACIAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.