Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de ofiţeri tuci ce activau în cadrul NATO au fost destituiţi după tentativa de puci din iulie

Recep Tayyip Erdogan

Sute de oficiali militari turci care activau în sedii ale NATO din Europa şi Statele Unite au fost destituiţi în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia, relevă miercuri documente clasificate consultate de Reuters. Conform sursei citate, 149 de ofiţeri turci trimişi la sediul central de la Bruxelles al Alianţei Nord-Atlantice şi la comandamente aliate din Germania, Belgia, Olanda şi Marea Britanie au primit pe 27 septembrie ordinul ca în termen de trei zile să revină în Turcia.

Majoritatea dintre ei au fost destituiţi imediat după revenirea pe teritoriul turc, potrivit unui militar turc de la sediul NATO. În total, circa 400 de responsabili militari turci au fost concediaţi până acum. Doar nouă dintre cei 50 de oficiali militari de la cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles au rămas în funcţii, conform unui responsabil turc. Un oficial NATO a declarat că Turcia a notificat Alianţa în legătură cu schimbările operate în rândul personalului său militar din Europa şi SUA, adăugând că această chestiune a fost discutată la nivel de experţi. ''Suntem convinşi că Turcia îşi va respecta angajamentul faţă de statul de drept atunci când este vorba despre aducerea autorilor tentativei de puci în faţa justiţiei'', a afirmat oficialul aliat citat.

Unii dintre ofiţerii turci destituiţi nu au revenit în Turcia de teamă că vor fi condamnaţi la închisoare. În cazul lor, paşapoartele le-au fost revocate, conturile bancare blocate şi drepturile la pensii anulate. Rudele lor aflate încă în Turcia au interdicţie de a părăsi ţara, iar unele dintre ele se află în închisoare, potrivit scrisorilor trimise de doi ofiţeri turci aflaţi în străinătate care au fost destituiţi, notează Reuters. ''Mi-au luat totul, chiar şi familia'', menţionează un instructor de zbor pentru avioane de vânătoare, care fusese detaşat trei ani la Bruxelles şi a fost concediat în luna august. Persoana în cauză a solicitat azil în Belgia. ''Numitorul comun al acestor victime este că toate au studiat în Occident şi au o concepţie secularistă'', a explicat un alt ofiţer turc destituit, colonelul Aziz Erdogan (care nu are nicio legătură de rudenie cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan), într-o scrisoare intitulată 'Nefericitul adio' şi adresată colegilor săi de la misiunea Turciei la sediul NATO din Bruxelles, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.