Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de piese de port popular bănăţean aşteaptă vizitatori în cadrul colecției de artă populară românească de la Buziaş

muzeulbucurestiului.ro
Muzeul de Artă Populară

Sute de piese de port popular bănăţean, ii, fote sau catrinţe, ţesături de interior, obiecte casnice sau lăzi de zestre din lemn care trec de un veac şi jumătate şi care reprezintă specificul zonei Buziaş formează patrimoniul Colecţiei de artă populară românească fondată aici de Iulia Folea Troceanu, în anul 1969, la îndemnul unor personalităţi ale culturii naţionale precum Mihail Sadoveanu, Constantin Mille şi medicul Constantin Dimitrescu - Severeanu.

Celor care trec pragul lăcaşului de cultură din Buziaş le va fi uşor să identifice fiecare obiect şi utilitatea lui, pentru că acestea sunt însoţite de explicaţii detaliate. Aşa aflăm, de exemplu, că un conci din aţă albă, făcut de mână din mătase găitan (de culoare galben-braun, roşu, verde sau vânăt ori negru) provine din anul 1865 şi împodobea capul fetelor la zi de sărbătoare, scrie Agerpres.ro.

"La Buziaş găsiţi această Colecţie de artă populară românească din domeniul ţesăturilor, al cusăturilor şi prelucrării pieilor, reprezentativă pentru Banat. Piesele provin din a doua jumătate a secolului XIX şi începutul veacului XX, însumând creaţii artistice tradiţionale caracteristice localităţilor din zona Buziaş. Este colecţia înfăptuită de Iulia Folea Troceanu în tinereţe, în urma unor îndemnuri primite din partea marelui scriitor Mihail Sadoveanu, a lui Constantin Mille şi a medicului Constantin Dimitrescu - Severeanu, de a continua creator cusătura şi ţesătura strămoşească, preluată cu acul şi suveica, de la mama şi bunica sa, de a aduna şi păstra piese autentice şi vechi de artă populară, cu valoare documentară", a declarat pentru AGERPRES referentul cultural al Centrului de Cultură Buziaş, Lăcrămioara Ungureanu.

Colecţia a intrat în circuitul muzeal naţional în anul 1969, graţie criticului de artă Petru Comărnescu, care a sesizat marea valoare a ei, înfăptuind, astfel, un veritabil act de cultură.

Iulia Folea Troceanu a reuşit în decursul mai multor ani, cu priceperea cercetătorului şi pasiunea creatorului, să reunească în această colecţie piese de artă populară cu valoare de unicat, care să reprezinte aproape complet portul şi ţesăturile din zona Buziaş.

"Adăugând la aceste nestemate, realizate de trei generaţii de creatori, propriile lucrări care valorifică tradiţiile înaintaşilor, înţelegem de ce colecţia din Buziaş este una din cele mai reprezentative din Banat. Din modul în care a fost constituită colecţia, se întrezăreşte preocuparea acestei pasionate de arta populară nu numai de a aduna cu orice preţ obiecte frumoase pentru plăcerea proprie, ci şi de a le putea folosi ca sursă de inspiraţie pentru creaţii viitoare şi pentru studiu. Colecţia, prin cele 482 de obiecte, în majoritatea piese de port (conciuri, spăcele, oprege, catrinţe, brâie), dar şi ţesături de interior (ştergare, ponevi, feţe de masă), reprezintă perfect creaţia populară din zona localităţii noastre, Buziaş", punctează Lăcrămioara Ungureanu.

Colecţia este deschisă vizitării publicului.

În apropiere, se află şi o colecţie de marionete, cele mai vârstnice din vestul ţării, care se îndreaptă spre venerabila vârstă de 130 de ani, dar ies în scenă mereu pregătite să-i cucerească pe cei mici, la fiecare spectacol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.