Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de ucraineni urmează să se angajeze în Republica Moldova, în 2024. ANOFM a făcut anunțul

locuri de munca anofm

De la începutul acestui an, în Republica Moldova, circa 844 cetățeni ucraineni au fost înregistrați în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), pentru a primi suport la angajare.

De asemenea, în luna decembrie anul trecut, 172 angajatori și-au arătat disponibilitatea să încadreze la muncă cetățeni ucraineni, declarând 1 378 locuri de muncă vacante pentru aceste persoane, conform știripesurse.md.

Conform datelor disponibile de la începutul perioadei Situației Excepționale în R. Moldova, agenții economici au anunțat despre angajarea a 1292 cetățeni din Ucraina, dintre care 897 femei și 395 bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în mun. Chișinău (988), UTA Găgăuzia (52), Bălți (61).

„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere de date, dar și altele”, se menționează într-un comunicat de presă emis de către ANOFM.

Reprezentanții Agenției pentru ocuparea forței de muncă oferă cetățenilor ucraineni înregistrați următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.

Agenții economici, care au angajat cetățeni din Ucraina, au obligația de a notifica despre aceasta conform prevederilor punctului 24 din Anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.21 din 18.01.2023, în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de muncă, către ANOFM despre faptul angajării beneficiarului de protecție temporară prin următoarele modalități:

  • în format electronic la adresa de email: angajare_ua@anofm.md;
  • sau pe suport de hârtie prezentat la sediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ale ANOFM.

Notificarea despre angajarea cetățenilor ucraineni se va realiza prin prezentarea de către angajatori a următorului set de documente:

a. copiei documentului ce atestă statutul de protecție temporară a persoanei strămutate;

b. copiei contractului individual de muncă a persoanei strămutate, întocmit conform legislației aplicabile pentru cetățenii Republicii Moldova;

Adresele și datele de contact ale subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă le găsiți pe pagina web a ANOFM:  https://www.anofm.md/ro/subdiviziuni

Informații și consultații cu referire la notificare pot fi obținute telefonând la Centrul de apel al ANOFM la numărul: 0 8000 1000. Program de muncă: luni - vineri, orele 8:00 - 17:00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.