Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tabloul Naşterea lui Venus de Botticelli, vizat de activiştii de mediu din Florenţa

tablouri

Activişti din cadrul colectivului Ultima Generazione, care desfăşoară acţiuni non-violente în Italia din 2022, au lipit pe sticla de protecţie a capodoperei „Naşterea lui Venus” de Sandro Botticelli, expusă la Galeriile Uffizi din Florenţa, fotografii cu ravagiile provocate de schimbările climatice, potrivit news.ro

Imaginile în cauză înfăţişează un oraş din Toscana inundat pentru a ascunde parţial faimoasa pânză din secolul al XV-lea care o înfăţişează pe Venus ieşind din ape, stând pe o cochilie mare, iar părul ei lung ascunzându-i parţial nuditatea.

Cei doi bărbaţi au fost duşi la o secţie de poliţie din apropierea muzeului, a precizat grupul într-un comunicat. Uffizi din Florenţa, unul dintre cele mai populare muzee din Italia, este situat în centrul istoric al acestei bijuterii a Renaşterii italiene.

„Guvernul continuă să pretindă că câmpurile nu au ars în ianuarie, că apa nu va fi o problemă în această vară, că locuinţele distruse de inundaţii sunt accidente şi nu rezultatul unor alegeri umane”, a declarat unul dintre cei doi protestatari, Giordano, citat în comunicat. „Şi în loc să facă faţă acestor probleme reale, el face legi absurde” care pedepsesc acţiunile de apărare a climei, a adăugat el.

În luna ianuarie, Parlamentul italian a adoptat o lege care măreşte pedepsele pentru acţiunile împotriva monumentelor şi siturilor culturale, ca răspuns la o serie de acţiuni ale activiştilor pentru climă. Legea a fost adoptată după ce, în decembrie, un judecător din Florenţa a decis că doi activişti care, în 2022, şi-au lipit mâinile de geamul care proteja o altă pictură a lui Botticelli, expusă de asemenea la Uffizi, nu au comis o infracţiune.

Organizaţia Ultima Generazione a început să desfăşoare acţiuni non-violente în Italia în 2022, în momentul alegerilor legislative, cerând politicienilor de toate orientările politice să facă din climă una dintre priorităţile lor.

Potrivit Comisiei Europene, Italia este pe cale să obţină emisii mult peste obiectivele sale pentru 2030. Demonstraţiile din Italia fac parte dintr-o serie de acţiuni desfăşurate în întreaga Europă pentru a atrage atenţia asupra climei, printre care se numără aruncarea de supă, piure de cartofi şi vopsea lavabilă pe opere de artă şi situri culturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.