Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imagini terifiante cu super-taifunul care a lovit Filipine (video)

reuters.com
taifun filipine

Super-taifunul Noru a lovit duminică Filipine, informează AFP. Președintele Filipinelor, Ferdinand Marcos, a decretat suspendarea activităților guvernamentale și a cursurilor pentru ziua de luni, în condiţiile în care furtuna tropicală de categoria 3 a lovit insula principală, Luzon, potrivit Rador.

Aproape 8.400 de persoane au fost evacuate preventiv de pe calea taifunului Noru, cu vânturi susținute de 185 km/h și rafale de până la 240 km/h, după ce a ajuns pe uscat.

Cursele aeriene au fost anulate, activitatea feriboturilor a fost oprită și rutele de autobuz au fost închise, deoarece ploile abundente și vânturile puternice au răsturnat copacii și au distrus liniile electrice.

Preşedintele Marcos a suspendat cursurile și munca în Luzon, care reprezintă mai mult de două treimi din economie și unde locuieşte aproape jumătate din populația de 110 milioane de oameni a ţării.

"Vântul este mai calm acum, dar este întuneric pentru că nu avem surse de energie", a declarat Eliseo Ruzol, primarul orașului de coastă General Nakar, adiacent locației lui Noru, pentru postul de radio DZRH.

Primarul orașului Dingalan a declarat că liniile de comunicație ale stației de radio DZMM au fost întrerupte și că furnizarea de energie electrică a fost întreruptă în unele comunități.

Valurile provocate de taifunul de categoria 3 au provocat inundaţii în zonele joase.

În Filipine, un arhipelag cu peste 7.600 de insule, se înregistrează o medie anuală de 20 de furtuni tropicale care provoacă inundații și alunecări de teren. În 2013, taifunul Haiyan, unul dintre cele mai puternice cicloane tropicale înregistrate vreodată, a ucis 6.300 de oameni.

Este probabil ca furtuna Noru, care se deplasează spre vest peste provinciile producătoare de orez din Luzon, să iasă peste Marea Chinei de Sud până duminică târziu sau luni, devreme

Noru, cunoscut sub numele de "Karding" în Filipine, este cel mai puternic taifun înregistrat în acest an în ţară şi s-a intensificat cu o viteză "fără precedent", potrivit serviciului naţional de meteorologie.

"Cerem locuitorilor din zonele aflate în pericol să răspundă apelurilor de evacuare atunci când este necesar", a declarat şeful poliţiei filipineze, generalul Rodolfo Azurin.

Un taifun este clasificat drept "super-taifun" atunci când vânturile care îl însoţesc depăşesc o anumită viteză, pragul variind în funcţie de serviciul naţional de meteorologie (în Filipine, acest prag este de 185 km/h).

Viteza vânturilor care însoţesc taifunul a crescut cu 90 km/h în doar 24 de ore, o intensificare "fără precedent", a indicat meteorologul Robb Gile.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.