Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taifunul Rai scade în intensitate după ce a străbătut centrul arhipelagului filipinez: Sistemele de comunicații în unele zone au fost distruse

fr.de
taifun uragan furtuna

Rai, cel mai puternic taifun care a afectat în acest an Filipine, a provocat importante pagube materiale şi moartea a cel puţin unei persoane joi, după ce a străbătut regiunea centrală a ţării, iar vineri se îndreaptă spre vestul extrem al arhipelagului asiatic, relatează EFE.

Rai, care a scăzut în intensitate după ce a atins uscatul în insula Siargao joi după amiază, a obligat autorităţile filipineze să evacueze peste 300.000 de persoane, dintre care cel puţin 18.000 sunt în continuare plasate în adăposturi, potrivit unui raportul publicat de Consiliul Naţional pentru Reducerea şi Gestionarea Riscurilor de Dezastre (NDRRMC), potrivit Agerpres.

Taifunul, denumit Odette în Filipine şi cel de-al 15-lea care loveşte anul acesta arhipelagul asiatic, a distrus sistemele de comunicaţii în unele zone, a smuls acoperişuri şi a provocat daune în structura multor clădiri.

Aeroportul din insula Siargao, unde Rai a ajuns joi cu puterea unui super-taifun care genera vânturi susţinute de 190 de kilometri pe oră, a suferit importante pagube în zona terminalelor pentru pasageri, însă pistele de aterizare se află în stare bună.

Agenţia pentru gestionarea dezastrelor a trimis aeronave pentru a efectua o evaluare din aer a pagubelor suferite de această regiune, în care trăiesc 90.000 de persoane.

Deocamdată, autorităţile au informat despre moartea unei persoane, care avea vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, precum şi despre doi răniţi, deşi pierderile de vieţi omeneşti s-ar putea să fie mult mai mari.

În imaginile publicate de autorităţile filipineze pot fi văzute străzi inundate, unde echipele de salvare încearcă să ajute persoanele afectate.

Serviciul meteorologic din Filipine a prognozat că taifunul Rai va părăsi sâmbătă apele teritoriale ale ţării şi se va îndrepta spre Vietnam.

Arhipelagul Filipinelor este lovit în medie de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit statul Filipine a fost taifunul Haiyan, care a provocat moartea a peste 6.300 de persoane şi a determinat strămutarea a peste 4 milioane de locuitori, în noiembrie 2013.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.