Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwan riscă să devină Ucraina 2 (ministru)

The Wall Street Journal
ucraina rusia china taiwan

Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a declarat luni că urmărește cu mare îngrijorare evenimentele din Ucraina pentru că există riscul unui scenariu asemănător în insula revendicată de chinezi.

Taiwanul, democratic şi autoguvernat, este revendicat de China, care s-a angajat să aducă insula înapoi sub controlul său, inclusiv prin forţă dacă este nevoie.

„Când ne uităm ne evoluțiile din Ucraina analizăm cu mare atenția și ce ar putea China să facă Taiwanului”, a spus oficialul.

Riscul este ca liderii chinezi să creadă că reacția occidentului în Ucraina este slabă, incoerentă și fără efect, a adăugat el.

Lupta ucrainenilor împotriva invadatorilor ruşi inspiră poporul taiwanez, a mai spus ministrul de externe al Taiwanului. "O spun din totul sufletul: Sunteţi o inspiraţie pentru poporul taiwanez în faţa ameninţărilor şi coerciţiei unei puteri autoritare", a adăugat el.

În timp ce unele voci au făcut paralele între situaţia Ucrainei, care încearcă să respingă trupele ruseşti invadatoare, şi Taiwan, care se confruntă cu ameninţarea unei invazii din partea forţelor chineze, China respinge o astfel de comparaţie, spunând că Taiwanul a fost mereu parte a teritoriului său şi este vorba de o chestiune pe deplin internă.

"Am văzut că unii oameni evidenţiază principiul suveranităţii în privinţa chestiunii Ucrainei, dar continuă să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei în privinţa chestiunii taiwaneze. Este vorba pur şi simplu de un standard dublu", a spus ministrul chinez de externe Wang Yi, făcând aparent referire la SUA.

Taiwanul a spus la rândul său că situaţia insulei este fundamental diferită, invocând bariera naturală reprezentată de Strâmtoarea Taiwanului, care o separă de China, şi rolul cheie al Taiwanului în lanţul global de aprovizionare cu semiconductori.

Taiwanul şi-a ridicat nivelul de alertă de la izbucnirea războiului în Ucraina, însă nu a raportat mişcări militare neobişnuite din partea Chinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.