Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii anunţă că vor sprijini campania de vaccinare împotriva COVID-19 prin programul COVAX al OMS

AP
talibani

Mişcarea talibană şi-a anunţat sprijinul faţă de o campania de vaccinare în Afganistan împotriva COVID-19 pentru care au fost promise 112 milioane de dolari prin programul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite miercuri Reuters.

Campania de imunizare va trebui să se deruleze pe fondul violenţelor ce continuă în această ţară, în pofida deschiderii negocierilor de pace între guvern şi talibani în septembrie, potrivit agerpres.ro.

Vezi și: Virusolog german: 'Sunt neliniştit de ce ar putea urma în primăvară şi vară'

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus pentru Reuters că gruparea va 'sprijini şi facilita' campania de vaccinare ce se va desfăşura prin centre de sănătate.

Potrivit unui responsabil din Ministerul Sănătăţii, programul va acoperi 20% din populaţia de 38 milioane de locuitori afgani.

Ministrul-adjunct al sănătăţii, Waheed Majroh, a declarat că va dura cel puţin şase luni până la livrarea dozelor de vaccin, dar că autorităţile Afganistanului poartă discuţii pentru ca acestea să ajungă mai repede.

Programul COVAX este o schemă globală de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus a oamenilor din ţările sărace sau cu venituri medii. Obiectivul programului este de a livra cel puţin 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul lui 2021, pentru a putea imuniza 20% din populaţia cea mai vulnerabilă în 91 de ţări.

Afganistanul a raportat până acum 54.854 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 2.390 de decese, dar experţii sunt de părere că bilanţul este mult subestimat, având în vedere testarea redusă şi accesul limitat la asistenţă medicală într-o ţară sfâşiată de război.

Pe lângă COVX, Afganistanul a mai primit promisiunea a 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca ce vor produse în India şi care vor sosi în curând, a declarat pentru Reuters dr. Ghulam Dastagir Nazari, şeful Programului extins de imunizare din Ministerul afgan al Sănătăţii.

O sursă din guvernul indian a confirmat că au fost puse deoparte pentru Afganistan 500.000 de doze, un alt oficial spunând că primul lot va sosi în februarie, deşi Kabulul nu a adoptat deocamdată protocoalele de administrare a vaccinului.

Banca Mondială şi Banca Asiatică de Dezvoltare au anunţat, la rândul lor, că vor finanţa achiziţia de vaccinuri pentru încă 20% din populaţie până la sfârşitul lui 2022, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Masouma Jafari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.