Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii îi contrazic pe americani: 'Cadavrul liderului Al-Qaida nu a fost găsit după atacul SUA de luna trecută'

Ayman al-Zawahiri

Talibanii susțin că nu au găsit cadavrul liderului al-Qaida, Ayman al-Zawahri, și continuă investigațiile, a declarat joi purtătorul de cuvânt al grupării, Zabihullah Mujahid, după ce SUA au declarat că l-au ucis într-un atac aerian la Kabul, relateză Al Arabiya.

SUA l-au ucis pe al-Zawahri cu o rachetă trasă de o dronă în timp ce acesta se afla la un balcon din ascunzătoarea sa în iulie, au declarat oficialii americani, în cea mai mare lovitură dată al-Qaida de când US Navy SEALS l-au împușcat pe Osama bin Laden, în urmă cu peste un deceniu.

Anunțul privind atacul împotriva liderului al-Qaida a fost făcut de președintele american Joe Biden, la televizor.

Vezi și: Joe Biden a anunţat moartea liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri: `S-a făcut dreptate şi acest terorist nu mai este`

Ayman al-Zawahiri era născut în anul 1951 și era de profesie medic. Născut în Egipt, acesta a înființat organizația teroristă Jihadul Islamic Egiptean, care a încercat răsturnarea prin atentate extrem de violetente a regimului de la Cairo. În cele din urmă, în 1998 organizația Jihadul Islamic Egiptean a fuzionat cu Al-Qaida, iar din 2011 al Zawahiri a devenit chiar liderul Al-Qaida.

Zawahiri era unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume şi Statele Unite promiteau 25 de milioane de dolari pentru orice informaţie care ar fi putut permite să-l găsească. El preluase conducerea grupării juhadiste în 2011, după moartea lui Osama Ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan.

De negăsit de mai mult de zece ani, era considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie, în urca cărora au fost ucişi aproape 3.000 de oameni în Statele Unite.

Moartea sa va permite familiilor victimelor ucise la 11 septembrie 2001 în Turnurile Gemene de la World Trade Center, în New York, şi la sediul Pentagonului în apropiere de Washington, "să întoarcă pagina", a declarat preşedintele SUA.

Atacul cu dronă a fost efectuat folosind două rachete Hellfire şi fără nicio prezenţă militară americană la sol, a declarat un oficial american, dovadă, potrivit acestuia, a capacităţii Statelor Unite de "a identifica şi a localiza chiar şi pe cei mai căutaţi terorişti din lume şi de a lua măsuri pentru a-i elimina".

Ayman al-Zawahiri a fost văzut "în mod repetat şi pentru perioade lungi de timp pe balcon unde a fost lovit în cele din urmă" de atac în capitala afgană, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.