Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii nu lasă pe nimeni să plece din Afganistan. Patruzeci de persoane au fost oprite pe aeroport, iar unele dintre ele au fost arestate

TOLO.news
talibani

Patruzeci de persoane care au vrut să părăsească "ilegal" Afganistanul au fost împiedicate să plece şi mai multe femei din acest grup rămân în detenţie până când un bărbat din familie vine să le ia, a anunţat un înalt responsabil taliban, citat marţi de France Presse.

Grupul a încercat să părăsească Afganistanul luni cu un zbor din Mazar-i-Sharif (nord), a scris purtătorul de cuvânt al guvernului Zabihullah Mujahid seara târziu pe contul său de Twitter, citat de Agerpres.

"Patruzeci de persoane au fost arestate (...) care au vrut să plece ilegal în străinătate cu avionul", a spus el.

Majoritatea au fost eliberate, dar unele femei "rămân în detenţie deoarece niciun bărbat membru al familiei nu a venit încă să le escorteze", a adăugat el.

Nu a fost imediat posibil să se afle cine a închiriat acest avion.

Peste 120.000 de persoane au fost evacuate din Kabul în ultimele săptămâni haotice ale ocupaţiei americane de la sfârşitul lunii august, după ce talibanii au pus mâna din nou pe putere.

Printre acestea s-au numărat diplomaţi şi cetăţeni străini, dar şi zeci de mii de afgani aflaţi în pericol, în special pentru că au colaborat cu forţele coaliţiei internaţionale în Afganistan.

De atunci, unele ţări şi ONG-uri internaţionale au continuat să închirieze zboruri pentru ca afganii să poată pleca. Dar autorităţile talibane iau măsuri tot mai dure împotriva acestei practici.

Zeci de mii de afgani încă vor să fugă, temându-se de represalii din partea talibanilor.

Aceştia asigură că oricine doreşte să plece o poate face dacă are documentele corespunzătoare, inclusiv o viză pentru destinaţia finală.

Dar obţinerea actelor necesare într-o ţară unde doar câteva ambasade rămân deschise este extrem de dificilă.

Guvernul taliban a cerut de asemenea afganilor calificaţi să rămână în ţara lor pentru a ajuta la reconstrucţie.

Deşi talibanii pretind că s-au modernizat după ce s-au aflat la putere între 1996 şi 2001, ei au exclus treptat femeile din viaţa publică de la revenirea lor la putere în august, stârnind îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Astfel, femeile rămân în mare parte excluse de la angajările publice, nu au voie să călătorească pe distanţe lungi fără a fi însoţite de o rudă de sex masculin, iar şcolile secundare pentru fete rămân în mare parte închise.

În ultimele săptămâni, militante feministe afgane care manifestă în mod regulat la Kabul şi în alte oraşe pentru apărarea drepturilor lor au denunţat represiunea în creştere a autorităţilor împotriva lor.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.