Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii revendică atacul împotriva ministrului apărării afgan

talibani

Talibanii au revendicat miercuri atentatul sinucigaş comis marţi seara împotriva ministrului afgan al apărării la Kabul, soldat cu opt morţi, ameninţând să comită noi atacuri împotriva înalţilor responsabili guvernamentali, informează AFP potrivit Agerpres.

"Noaptea trecută (marţi), un atac sinucigaş a fost comis împotriva reşedinţei ministrului apărării de un grup de mujahedini înarmaţi cu arme uşoare şi grele", a declarat Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, într-un comunicat.

"Atacul reprezintă începutul operaţiunilor de represalii împotriva conducătorilor administraţiei de la Kabul, care ordonă atacuri şi bombardamente de-a lungul ţării împotriva civililor", a adăugat el.

Acesta este primul atac de o asemenea amploare la Kabul revendicat de talibani în ultimele luni. Acordul, semnat în februarie 2020 la Doha cu Washingtonul, prevedea retragerea tuturor soldaţilor străini din Afganistan şi îi împiedica - cel puţin pe hârtie - să comită atacuri în marile oraşe afgane.

Cu toate acestea, guvernul afgan şi SUA le-au atribuit insurgenţilor responsabilitatea mai multor asasinate punctuale comise în ultimele luni împotriva unor jurnalişti, judecători, medici, personalităţi politice şi religioase, apărători ai drepturilor omului. Talibanii însă au negat că ar avea vreo implicare.

Două puternice explozii au zguduit marţi seara capitala afgană Kabul, la un interval de două ore. Opt civili au fost ucişi şi circa 20 răniţi, conform unui bilanţ actualizat miercuri dimineaţă de Ministerul afgan de Interne.

Mai întâi, un vehicul capcană, la volanul căruia se afla un atacator sinucigaş, a fost detonat în faţa casei unui deputat, situată în vecinătatea reşedinţei ministrului apărării, Bismillah Mohammadi, care nu a avut de suferit. Apoi, câţiva atacatori au reuşit să intre în locuinţa deputatului afgan, au indicat pentru AFP mai multe surse de securitate.

Forţele de securitate au avut nevoie de cinci ore pentru a sparge rezistenţa agresorilor, dar în cele din urmă toţi au fost ucişi - unul în explozia vehiculului capcană, ceilalţi trei în schimbul de focuri -, potrivit Ministerului de Interne.

Talibanii au cucerit în ultimele trei luni vaste zone rurale din Afganistan şi puncte de control cheie la frontieră în cursul unei ofensive, profitând de retragerea forţelor internaţionale de pe teritoriul afgan, operaţiune ce ar urma să se încheie la 31 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.