Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii se declară pregătiţi să riposteze la ofensiva forţelor afgane

talibani

Talibanii au afirmat miercuri că sunt gata să lupte cu forţele afgane după ce preşedintele Ashraf Ghani a ordonat reluarea ofensivei împotriva insurgenţilor ca reacţie la cele două atacuri mortale de marţi, violenţe care au subminat procesul fragil de pace din Afganistan, informează AFP preluat de agerpres.

"De acum înainte responsabilitatea pentru orice creştere a violenţei şi a ramificaţiilor acesteia va reveni complet administraţiei de la Kabul", au răspuns insurgenţii într-o declaraţie în care afirmă că sunt "pe deplin pregătiţi" să riposteze.

După ce a declarat că talibanii şi gruparea "Stat Islamic" sunt responsabile pentru cele două atacuri, preşedintele Ghani a ordonat marţi forţelor afgane să "reia operaţiunile împotriva inamicului". De câteva săptămâni, forţele afgane s-au mulţumit să se apere împotriva atacurilor talibanilor pentru a încuraja deschiderea negocierilor de pace.

Miercuri au apărut noi informaţii despre atacului sângeros de marţi asupra spitalului Dasht-e-Barchi din Kabul în care au murit cel puţin 24 de persoane, inclusiv nou-născuţi, mame şi asistente medicale, cu câteva ore înainte de decesul altor 32 de persoane într-un atentat sinucigaş în timpul unei înmormântări din Nangarhar, o localitate din estul ţării.

Conform organizaţiei Medici fără frontiere (MFS), care sprijină maternitatea spitalului din vestul capitalei care a fost atacat, o femeie a născut în timpul atacului care a durat mai multe ore. "Profitând de vulnerabilitatea totală a femeilor însărcinate, a mamelor tinere şi a nou-născuţilor îngrijiţi în spitalul Dasht-e-Barchi din Kabul, un număr necunoscut de persoane a atacat timp de câteva ore maternitatea administrată de MSF cu dispozitive explozive şi focuri de armă", se arată într-un comunicat al MSF.

"Pare aproape sigur că cel puţin una dintre îngrijitoarele noastre se numără printre victime, a căror identificare continuă", a adăugat MSF.

"Talibanii nu pot pur şi simplu să respingă rolul jucat în violenţe, inclusiv în cele recente", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan, Sediq Sediqi.

Insurgenţii au negat responsabilitatea pentru atacurile de marţi, iar organizaţia Stat Islamic a revendicat doar atacul din Kabul.

Aceste ultime evenimente nu fac decât să repună în discuţie soarta unui proces de pace şi aşa incert.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.