Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tânăra căreia îi fusese interzis să poarte hijab a pierdut procesul intentat în Cehia

Plângerea unei tinere musulmance din Somalia care a dat în judecată o şcoală de infirmiere din Praga pe care a abandonat-o în 2013 ca urmare a interdicţiei de a purta hijab a fost respinsă vineri de justiţia cehă, la finalul unui prim proces de acest gen din Cehia, informează AFP, potrivit agerpres.

Început în noiembrie anul trecut, acest proces s-a desfăşurat la Praga în absenţa tinerei femei, Ayan Jamaal Ahmed Nuur, care a obţinut azil în Republica Cehă în 2011.

Citeşte şi: Un bărbat a ameninţat şi lovit o angajată a aeroportului JFK pentru că purta hijab

Prin intermediul avocatului său, tânăra refugiată a denunţat o "măsură discriminatorie".

"Plângerea prin care reclamanta cerea scuze şi daune în valoare de 60.000 de coroane (2.200 de euro)" a fost respinsă, a declarat judecătoarea Daniela Cejkova.

Enunţarea verdictului a fost primită cu aplauze din partea publicului, care a intonat imnul ceh.

Tribunalul nu a constatat niciun fel de discriminare, potrivit judecătoarei. Instanţa a dat, de asemenea, dreptate versiunii formulate de şcoala de infirmiere, potrivit căreia tânăra femeie nu a devenit niciodată oficial elevă acolo, pentru că a părăsit-o chiar în ziua începerii cursurilor, fără a fi prezentat documentele necesare pentru admiterea sa.

"Era mai important de aflat dacă reclamanta a întrunit toate condiţiile pentru a putea frecventa cursurile. Abia în acest caz ea şi-ar fi putut exprima drepturile, conform legii antidiscriminare", a declarat judecătoarea.

Directoarea şcolii, Ivanka Kohutova, a subliniat de mai multe ori în timpul procesului că purtarea hijabului - văl care acoperă părul, urechile şi gâtul, lăsând liber doar ovalul feţei - sunt contrare regulamentului instituţiei pe care o conduce. "Criteriile de securitate şi igienă sunt mult mai riguroase în şcolile de infirmiere decât într-un liceu, de exemplu", a argumentat ea, subliniind totodată că şcoala sa are uşile larg deschise pentru elevi străini.

Citeşte şi: Avion PRĂBUȘIT în Australia: Două persoane au murit sub privirile a mii de oameni - VIDEO

Atmosfera a fost uneori zgomotoasă în timpul procesului. Săptămâna aceasta, judecătoarea a dat ordin chiar ca procesul să se desfăşoare în spatele uşilor închise, din cauza reacţiilor din public.

La rândul său, avocata tinerei somaleze, Radka Korbelova Dohnalova, a insistat că plângerea a fost una "justificată". "Clienta mea a fost obligată să părăsească şcoala pentru că nu putea să vină cu văl", a afirmat ea.

Purtarea de văl nu este legiferată de legislaţia Republicii Cehe (10,5 milioane de locuitori), unde comunitatea musulmană se cifrează la numai 10.000-20.000 de membri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.