Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tanczos Barna: Taxa de plastic trebuie încărcată într-o anumită măsură pe producători

Inquam Photos / Octav Ganea
tanczos barna

Taxa de plastic trebuie încărcată într-o anumită măsură pe producători pentru a capacita producătorii să cumpere ambalaje în care există şi plastic reciclat, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Eu cred că primul an, poate şi 2023, trebuie să se termine aşa - şi pentru 2024, văzând cum se aşează piaţă şi pe reciclare, şi pe colectare selectivă, să începem să stimulăm şi producătorii, cu măsură. Dânşii pe 30 noiembrie pornesc SGR-ul (Sistemul de Garanţie-Returnare, n.r.), bifăm încă o etapă, ăsta a fost zăhărelul şi după aceea venim cu biciul - taxa de plastic", a menţionat Barna Tanczos, la conferinţa Pria Environment.

Totodată, el a precizat că producătorii sunt responsabili că nu cumpără ambalaje care să aibă şi plastic reciclat. "Producătorii sunt cei care pun pe piaţă produse ambalate în plastic şi soluţia cea mai simplă este transfer la producător, calculat, aplicat, şi am rezolvat problema. Am scutit bugetul de 116 -120 de milioane de euro cheltuială", a adăugat ministrul.

România plăteşte aproape 200 de milioane de euro pe an către Uniunea Europeană (UE) pentru ambalajele de plastic pe care nu le reciclează, aceştia fiind bani "pe care îi dăm pentru că nu ne facem treaba", a declarat Raul Pop, expert deşeuri în cadrul Asociaţiei Ecoteca şi co-fondator al Coaliţiei pentru Economie Circulară, la finalul anului trecut, potrivit Agerpres.

"Am avut doi ani de scutire, 60 de milioane de euro, dar oricum, şi 120-130 de milioane de euro este foarte mult. Sunt bani pe care îi dăm pentru că nu ne facem treaba", a precizat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.