Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara în care fulgerele ucid mai mulţi oameni decât uraganele

fulger

Fulgerele provoacă mai multe decese în Cuba decât uraganele care se abat asupra acestei insule din Marea Caraibilor, potrivit autorilor unui studiu ce a fost publicat luni, informează AFP și Agerpres.

"Fulgerul este principala cauză de deces asociată fenomenelor naturale în arhipelagul cubanez", cu o medie anuală de peste 50 de decese înregistrate între 1987 şi 2017, precizează un studiu realizat de cercetători de la Institutul de Meteorologie din Cuba, potrivit unui rezumat publicat în cotidianul oficial Granma.

De-a lungul ultimilor 30 de ani, "1.742 de decese au fost înregistrate (...), un număr mult mai mare" decât cel al deceselor cauzate de "uragane, tornade şi precipitaţii puternice".

În 2017, uraganul Irma, de categorie 5, a ucis 134 de persoane în bazinul Mării Caraibilor, inclusiv în statul american Florida, însă a făcut doar 10 victime în Cuba, potrivit Agerpres.

Potrivit cotidianului Granma, Cuba deţine un sistem de protecţie civilă foarte experimentat, capabil să prevină şi să atenueze pagubele cauzate de uragane, fenomene frecvente în această zonă a lumii.

Pe lângă victimele făcute în rândul persoanelor, fulgerele afectează mai ales, potrivit aceluiaşi studiu, sistemele de comunicaţii, extragerea şi stocarea de carburant, echipamentele informatice şi aparatele de uz casnic, generând totodată incendii de vegetaţie.

Autorităţile cubaneze afirmă că un fulger s-a aflat la originea uriaşului incendiu care a devastat la începutul lunii august cel mai mare depozit de carburanţi din ţară, cel din Matazan, situat la 100 kilometri est de Havana, care a cauzat moartea a 16 pompieri, a făcut peste 100 de răniţi şi a ars petrolul depozitat în patru rezervoare cu o capacitate totală de 52 de milioane de litri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.