Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țăranii români cer sprijinul autorităților pentru sprijinul legumicultorilor: situație disperată în agricultură

Comisia Europeana
alimente rosii fermieri

Uniunea Salvăm Ţăranul Român (USTR) solicită autorităţilor acordarea de ajutoare de stat legumicultorilor mici şi medii, în contextul preţurilor foarte scăzute de achiziţie la legumele de sezon, arată Agerpres. Într-o scrisoare deschisă a organizaţiei, adresată autorităţilor, se arată că legumicultorii au suferit pierderi în cursul anului 2020, ca urmare a închiderii pieţelor agroalimentare, a pieţelor en-gros, precum şi din cauza măsurilor dispuse în sectorul HoReCa.

"În plus, în anul 2020, am avut şi îngheţ timpuriu, grindină, inundaţii urmate de secetă şi cu toate acestea s-au realizat producţii, dar care nu au putut fi comercializate, consecinţa fiind aruncarea produselor", susţine Ion Păunel, reprezentant USTR, în scrisoarea deschisă.

Acesta spune că, deşi legumicultorii au avut promisiuni în acest an privind continuarea programului Tomata şi a altor programe începute anterior, "acestea s-au materializat într-un târziu, dar cu diminuarea cuantumurilor".

"Vă solicităm să observaţi că sectorul legumicol a fost un sector foarte puţin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei, cel mai sprijinit sector fiind sectorul creşterii animalelor, diferenţele fiind semnificative cu toate că Uniunea Europeană a dat derogări pentru sprijinul micilor producători, dar şi al formelor asociative", se menţionează în document.

În acest context, reprezentantul USTR atrage atenţia că "este evident că ajutoarele de stat s-au acordat într-un mod cu totul discreţionar, fără o consultare reală şi fără o viziune pe termen scurt şi mediu".

"Formelor asociative, respectiv cooperativelor, dar şi altor entităţi care se află în lanţul comercial nu li s-a acordat niciun fel de sprijin, deşi se puteau acorda până la 200.000 euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici şi medii, nici măcar nu au fost interesaţi, singura măsură luată fiind redeschiderea pieţelor agroalimentare în exterior. Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spaţiul extracomunitar, dar şi din spaţiul comunitar, în detrimentul producţiei autohtone. Dezinteresul faţă de sectorul legumicol este evident din partea autorităţilor cu putere de decizie, astfel vă dăm un exemplu elocvent, respectiv, până la data de 1 mai 2021, România, ca şi celelalte state membre, ar fi trebuit să transpună în legislaţia naţională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relaţia dintre marile lanţuri de magazine şi furnizorii lor", se mai precizează în scrisoarea deschisă.

Proiectul de lege prin care se va face transpunerea este "pe drum" între Senat şi Camera Deputaţilor, susţine reprezentantul organizaţiei, menţionând totodată "lipsa de politici privind sectorul legumicol".

Totodată, reprezentanţii USTR solicită măsuri concrete şi urgente, având în vedere aspectele menţionate, dar şi faptul că "sectorul legumicol, cu precădere legumicultorii mici şi medii, se află la limita de subzistenţă din cauza unei lipse a politicilor pe termen scurt şi mediu, unei lipse de viziune în ceea ce priveşte încurajarea asocierii prim măsuri stimulative pentru fermierii care se asociază. În plus, aceştia cer înfiinţarea unui compartiment de horticultură în cadrul MADR.

Printre măsurile solicitate se află: reglementarea în sectorul legume-fructe şi actualizarea legislaţiei acestui sector conform necesităţilor actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc) şi acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 euro/fermă până la maxim 100.000 euro/fermă.

De asemenea, reprezentanţii USTR solicită acordarea unui ajutor de stat pentru cooperative, grupuri şi organizaţii de producători de până la 300.000 euro, conform derogărilor Comisiei Europene în contextul pandemiei COVID=19 şi a amendamentelor aduse Regulamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.