Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Târgul pe care l-a încercat Erdogan cu americanii: a fost refuzat categoric

infofinanciar.ro
Recep-Tayyip-Erdogan

În timp ce Turcia continuă să „joace la două capete” în orice problemă importantă ce vizează poziții diplomatice critice, cum ar fi războiul din Gaza, războiul din Ucraina, NATO și multe alte chestiuni în care caută să obțină ceva la schimb prin ”târguială”, cum îi place lui Recep Tayyip Erdogan, Grecia se arată fermă, încheind acorduri puternice.

Acest lucru se observă și în urma vizitelor efectuate sâmbătă, 6 ianuarie, de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în Turcia și în Grecia, în cadrul celui de-al patrulea turneu consecutiv efectuat din octombrie anul trecut, în Israel și Cisiordania, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Egipt, un turneu care indică eforturi de ultim moment pe care Departamentul de Stat al SUA le face pentru a evita un conflict generalizat.

 

Atmosferă rece la Ankara

Președintele turc nu pare însă dispus să contribuie la aceste eforturi, menținându-se pe o traiectorie diferită de cea a Occidentului. În fața „târgului” propus de Erdogan cu privire la aprobarea de către SUA a achiziționării și modernizării aeronavelor F-16 de către Turcia în schimbul aprobării de către Ankara a aderării Suediei la NATO, Blinken a fost categoric, arătând că nu poate exista niciun acord în acești termeni. Și în privința Fâșiei Gaza, pozițiile Ankarei și ale Washingtonului au rămas divergente (diferența între punctele de vedere ale celor două țări fiind chiar uriașă), ceea ce a făcut ca secretarul de stat american să plece din Turcia cu o atitudine aproape „glacială” către următoarea escală în turneul său: Grecia.

„Tăcerea” de la Ankara, mai ales că nici în comunicatul Ministerului de Externe al Turciei nu s-a făcut vreo referire la subiectul aeronavelor F-16, spune multe despre climatul dintre cele două părți. De asemenea, potrivit comunicatului oficial al Departamentului de Stat, Blinken a ridicat în fața omologului său turc, Hakan Fidan, problema ocolirii sancțiunilor și a controlului exporturilor către Rusia, problemă care a provocat o mare tensiune în relațiile dintre cele două țări în ultimii ani.

 

Apreciere reciprocă între Atena și Washington

Întâlnirea lui Blinken cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a desfășurat la Chania, având ca fundal baza aeriană Souda (care are un rol decisiv în viitoarele operațiuni aliate în estul Mediteranei). A fost vorba de o escală a secretarului de stat american, cu un caracter complet diferit de vizita anterioară, desfășurată nu cu mult timp în urmă. Atmosfera cordială din timpul discuției cu premierul grec, amabilitățile pe care și le-au exprimat reciproc, punerea în aplicare a acordurilor (precum și a cererii Greciei de a achiziționa aeronave F-35), dar și extinderea acordului de apărare dintre cele două state, arată în fapt cât de importantă este Grecia pentru SUA ca țară-aliat.

În esență, Antony Blinken a răsplătit sprijinul guvernului grec pentru normalizarea și pentru contribuția sa la problemele regionale, mai ales pentru normalizarea relațiilor greco-turce, iar surse guvernamentale de la Atena vorbesc despre un succes absolut: „Am primit tot ce am cerut”, susțin sursele respective, subliniind că răspunsul dat la întrebarea când va primi Grecia un răspuns la cererea referitoare la F35 spune totul: ”Grecia este un parterner demn de încredere și va primi tot ceea ce s-a convenit”.

Potrivit postului public de radio-televiziune ERT, Blinken i-a explicat premierului grec motivele pentru care vânzarea aeronavelor F-35 a fost întârziată atât de mult și l-a asigurat că notificarea oficială a Congresului este o chestiune de timp. În plus, Blinken i-a mulțumit public lui Mitsotakis pentru atitudinea Greciei, iar bunele relații au fost confirmate ulterior și de comunicatul Departamentului de Stat cu privire la vizita lui Blinken în Grecia.

În concluzie, pentru americani un scenariu ideal ar fi ca aprobarea aderării Suediei la NATO de către Adunarea Națională a Turciei să se realizeze până la mijlocul lunii ianuarie, iar imediat după aceea să fie „deblocate” cererile pentru F-16 și F-35 în acelasi timp.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.