Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai puternice țări de pe glob somează Ucraina și Rusia: 'Să evite ostilitățile de la centrala Zaporojie!'

Zaporojie centrală Ucraina

Președintele american Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Boris Johnson au făcut apel la securitate centrala nucleară de la Zaporojie , informează Casa Albă.

"Liderii (...) au discutat despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, inclusiv necesitatea de a evita ostilitățile din apropierea centralei", se arată în conversația comună consemnată de respectivele țări,

Părțile au declarat că "importanța unei vizite timpuri a reprezentanților AIEA pentru a clarifica starea sistemelor de securitate".

În timpul conversației, au fost abordate problemele negocierilor privind programul nuclear al Iranului, "necesitatea de a consolida sprijinul pentru partenerii din regiunea Orientului Mijlociu și eforturile comune de a stopa activitățile regionale destabilizatoare ale Iranului", a declarat Casa Albă.

Anterior, secretarul de stat american Antonie Blinken a declarat că Washingtonul intenționează să caute încetarea ostilităților la instalațiile nucleare ucrainene și revenirea controlului asupra acestora la Kiev.

"Secretarul de stat a confirmat că Statele Unite vor continua să solicite încetarea tuturor operațiunilor militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ale Ucrainei și revenirea controlului deplin asupra acestor instalații către partea ucraineană", a declarat Departamentul de Stat al SUA într-o declarație despre conversația telefonică a lui Blinken cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba săptămâna trecută.

Situația de la centrala nucleară Zaporojie e una tensionată. Atât Ucraina, cât și Rusia, se acuză reciproc de faptul că atacă centrala. În momentul de față centrala nucleară se află sub administrație rusească.

Atacuriloe s-au intensificat în august. Acestea nu au perturbat funcționarea reactoarelor, dar au fost înregistrate avarii la bazinele sistemului de răcire, loviri în apropierea instalațiilor de depozitare a izotopilor radioactivi și alte incidente.

Ucraina, Statele Unite și o serie de țări occidentale acuză Rusia că a bombardat stația.

Centrala de la Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. În prezent, regiunea Zaporojie se află parțial sub controlul forțelor ruse ca urmare a invaziei din Ucraina.

Iranul, Marea Britanie, Germania, China, Franța și Rusia au purtat mai multe runde de discuții la Viena cu scopul de a revigora Planul comun de acțiune cuprinzător privind programul nuclear al Iranului, din care SUA s-au retras unilateral în 2018 sub președintele Donald Trump. Discuțiile au izbucnit în martie și au fost reluate în august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.