Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu: Dacă Ponta l-ar fi demis pe Oprea nu pleca de la Victoria

Calin-Popescu-Tariceanu1[1]

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat duminică seara, 22 noiembrie, în cadrul unei emisiuni la TVR 1, că nu s-ar fi ajuns la criza politică majoră care a dus la demisia lui Victor Ponta dacă fostul premier i-ar fi cerut demisia lui Gabriel Oprea.

”Dacă premierul i-ar fi cerut demisia sau dacă nu ar fi acceptat, l-ar fi demis pe domnul Oprea, probabil că nu se ajungea la această amplificare a crizei politice în urma căreia a trebuit să demisioneze. Dar asta este o altă chestiune şi nu mă priveşte, să spunem, pe mine. În ceea ce priveşte coaliţia, am avut o discuţie în care UNPR ne-a spus foarte clar că va vota cu preşedintele şi am rămas noi cu PSD să facem o discuţie referitoare la desemnarea unui premier. Am avut această discuţie cu domnul Dragnea. Domnul Dragnea a venit într-un târziu cu o propunere în persoana lui Liviu Voinea, i-am explicat că nu cred că este cea mai bună propunere”, a comentat co-președintele ALDE ultimele evenimente.

Cât despre noul guvern președintele Senatului a reiterat că este ”un derapaj grav de la democrație.

”(...)Există de multă vreme suspiciunea rezonabilă, uneori chiar şi declarată, acţiunea declarată din partea serviciilor de a se implica în zone care nu sunt proprii activităţii lor. Şi cealaltă parte este, aş spune, superficialitatea cu care a fost întocmit programul de guvernare şi echipa. Lucru pe care l-a văzut toată lumea, aici sunt documente publice, audierile au fost publice, şi care pune sub semnul întrebării capacitatea acestui guvern. În fine, în această privinţă, cel puţin partidul pe care îl conduc a avut o poziţie lipsită de orice echivoc, după cum ştiţi, suntem singurii care am votat în parlament împotrivă, am tras un semnal serios de alarmă că această formulă politică reprezintă un derapaj foarte grav de la democraţie. Cred în continuare acest lucru. Sigur că, din punct de vedere instituţional, eu cred că am o anumită obligaţie de colaborare, hai să spunem, loială cu guvernul, însă ceea ce mă deranjează în momentul de faţă, vă spun foarte clar, este că văd că guvernul se preocupă foarte mult de chestiunea de imagine. Eu vreau să văd concret ce face. Am să mă abţin o perioadă, nu vreau să critic încă de pe acum, pentru că este prea devreme, dar sigur că aştept cu nerăbdare să văd echipa asta la lucru. Cred că e nevoie, sigur, de o perioadă de graţie, aşa este corect, să li se dea tuturor o perioadă de graţie, dar cred că şi în această fază incipientă probabil că ar fi mai bine lucrul mai serios şi mai puţin show, decât aşa cum văd că se întâmplă în momentul de faţă”, a mai comentat președintele Senatului.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu i-a atacat pe Traian Băsescu și Monica Macovei pe tema corupției.

”Mi-aţi adus aminte de o chestiune foarte interesantă. În 2005 - aţi vorbit mai devreme de Monica Macovei - am avut ocazia într-o bună zi, m-a invitat preşedintele Băsescu într-o după-amiază la o cafea şi când am ajuns acolo era dna Macovei, într-o formă nu prea bună şi care se plângea, era tare mâhnită de nivelul înalt de corupţie care era în România, care nu are nici o legătură cu ce e acum, adică acum am atins probabil noi culmi de progres.Şi la momentul respectiv i-am spus dnei Macovei - îşi punea problema cine, discuta cu preşedintele, pe cine să propună procuror şef la DNA şi procuror general al României. Şi le-am sugerat urmăorul lucru: "Dar de ce nu facem apel la o echipă de la Bruxelles, oameni care în primul rând sunt versaţi cu toate inginerile financiare - cum s-au numit la noi - cu toate şmecherile astea care s-au făcut pe deplin, îi aducem pe ăia, îi învaţă şi pe ai noştri treaba, că nu sunt încă suficient de experimentaţi şi avem şi garanţia că sunt nişte oameni integri care nu au legătură, cum a existat multă vreme o încrengătură din asta extrem de păguboasă între zona justiţiei, procurori, judecători şi cercurile infracţionale"? Parcă am vorbit cu peretele cu cei doi mari luptători împotriva corupţiei. Asta le-am propus, şi nu o dată; le-am mai făcut ulterior aceeaşi propunere. S-au făcut că nu aud. Au preferat să pună oameni din sistem, cum se spune - că aţi văzut că ăsta e cuvântul la modă acum, sistemul - au pus oameni din sistem, pe care îi vedem la lucru”, a explicat co-președintele ALDE.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a criticat acțiunile DNA.

”Nu, eu ceea ce v-am spus nu este ideea, ideea mea nu este să aducem cât mai mulţi experţi de la Bruxelles. Eu v-am spus că la un moment dat, într-un moment în care la noi părea să existe o anumită lipsă de profesionalism şi de capacitate care s-a dovedit că aşa este în domeniul acesta al justiţiei - proba cea mai bună este că dosare din perioada aceea vin acum să fie deschise. Stau şi mă întreb: e normal să vedem dosare din 2004, din 2011, din 2007 care se deschid de-abia acum? Ce lumină s-a produs, ce fulger s-a produs de a luminat dosarele? Sau au fost ţinute dosarele în mod intenţionat în perioada în care a fost preşedinte Băsescu? Asta e o întrebare la care nu mă reţin să mă gândesc foarte des şi care pune sub semnul întrebării calitatea sistemului de la noi, cum se spune. Deci eu nu sunt adeptul de a aduce specialişti de la Bruxelles. Sigur, nu înseamnă că nu putem să facem apel, suntem membri ai UE, de ce nu în anumite cazuri limită? Dar asta nu trebuie să fe regula, asta trebuie să fie mai degrabă excepţia”, a mai precizat președintele Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.