Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tariceanu, decorat de Franta

Tariceanu

Principesa Margareta alături de principele Radu, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi alţi invitaţi - personalităţi din viaţa politică şi nu numai - au fost prezenţi, joi, la Ambasada Franţei, la ceremonia de acordare a însemnelor de Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

În discursul său, Tăriceanu s-a arătat onorat de acordarea acestei distincţii, apreciind că Franţa este o ţară de care românii se simt legaţi "prin nenumărate fire istorice".

Preşedintele Senatului a vorbit despre istoria comună a celor două state, arătând că ea îi leagă mai mult pe români şi francezi decât parteneriatul strategic pe care îl au.

"Franţa a fost mereu un pic sentimentală când a fost vorba despre români. Acest lucru este de natură să ne emoţioneze şi cred că el stă la baza relaţiei speciale dintre cele două popoare şi dintre cele două ţări. Un astfel de parteneriat istoric, o astfel de relaţie cu totul şi cu totul aparte merită din plin să fie dezvoltate mai departe, în deceniile care urmează", a spus Tăriceanu.

În contextul în care a evocat legăturile politice pe care România şi Franţa le-au avut de-a lungul timpului, preşedintele Senatului l-a menţionat pe fostul şef de stat francez Jacques Chirac.

"Prin acţiunile sale politice a arătat că este un mare prieten al poporului nostru şi un sprijin esenţial pentru cauza românească în Europa, de reinserare în structurile euroatlantice", a spus Călin Popescu-Tăriceanu despre Chirac.

Demnitarul român s-a referit şi la legăturile culturale dintre Bucureşti şi Paris, punctând, în acest context, "francofilia specifică românilor".

"Renaşterea spiritului francofon după 1989 şi chiar a unei anumite francofilii specifică românilor nu sunt nimic altceva decât o reîntâlnire cu acele valori care fac parte integrantă din cultura noastră naţională, aşa cum a fost ea configurată în ultimele două secole. De aceea trebuie să încurajăm orice element de congres în ceea ce priveşte relaţiile culturale dintre ţările noastre, colaborarea pe tărâmul francofoniei, a învăţământului la orice nivel, a artelor sau literaturii", a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost distins, joi, la Ambasada Franţei, de către ambasadorul Francois Saint-Paul cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, în cadrul unei ceremonii la care au participat personalităţi precum foştii miniştri ai Finanţelor Daniel Chiţoiu şi Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, europarlamentarul Norica Nicolai, senatorul Georgică Severin, deputatul Bogdan Niculescu Duvăz, fostul consilier prezidenţial Zoe Petre, fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, pianistul Dan Grigore, fostul tenismen Ilie Năstase.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.