Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, lovitură de graţie pentru Daniel Constantin. Epurări şi racolări în Guvern şi ALDE

tariceanu

Daniel Constantin are zilele numărate  în ALDE. Şi nu doar el. Cei care  vor rămâne lângă încă co-preşedintele ALDE până la Congres vor  fi trecuţi pe index şi expulzaţi din partid. Alşii  vor  fi recuperaţi de oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu, aşa  cum s-a întâmplat deja  cu unii din  parlamentarii  fostului PC. Până atunci însă, Tăriceanu a trecut la represalii împotriva  reprezentanţilor  fostului PC în actualul Guvern.

Probleme mari la Digi 24: Jurnaliștii au început SĂ PLECE de la postul de știri

Înfrângere grea pentru Traian Băsescu. Decizie IREVOCABILĂ, dar războiul continuă cu Igor Dodon/ DOC

Niciunul din oamenii lui Daniel Constantin nu va mai rămâne  în Executivul Grindeanu, după ce  acestuia  i-a  fost retras sprijinul politic pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului, ca  sancţiune pentru criticile formulate la adresa lui Tăriceanu şi a modului în care s-a convocat Congresul ALDE după Paşti. Deja înlocuit şi trecut pe linie moartă, Constantin s-a văzut părăsit de o bună parte din  foştii colegi de partid din PC. Majoritatea senatorilor ALDE care proveneau din  rândurile foştilor conservatori au preferat să treacă de partea lui Tăriceanu după exerciţiul de forţă  orchestrat de co-preşedintele ALDD la ultima Delegaţie Permanentă a partidului. Mai mult, liderul senatorilor ALDE, Viorel Ilie, pe care Constantin miza în strategia sa de rezistetenţă, a fost momit cu succes de oamenii lui Tăriceanu cu portofoliul de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, la trei luni după ce a dat scaunul de primar al Moineştiului pentru haina de parlamentar.

Deocamdată, în jurul lui Daniel Constantin  au rămas doar un  grup restrâns de talibani, printre care şi cei 4 secretari de stat din  totalul de 12 ai ALDE, pe care fostul PC îi are în actualul executiv  Grindeanu. Nu pentru multă vreme, susţin  surse din conducerea ALDE. Tăriceanu şi ai săi nu au uitat cum cei patru secretari de stat, în frunte cu clujeanul Mircea Irimie, l-au urmat în afara şedinţei Delegaţiei Permanente pe Daniel Constantin, împreună cu un grup mic de parlamentari, pe motiv că şedinţa este una nestatutară. La mijlocul acestei săptămâni, Biorul Politic al ALDE a luat o serie de măsuri şi împotriva acestora.

"S-a propus şi s-a votat retragerea sprijinului politic pentru cei patru secretari de stat, începând cu Irimie. Nu poţi vorbi de unitate în partid şi coerenţă la nivelul actului de guvernare, când  ei critică în  interioul ALDE activitata şi prestaţia propriilor colegi", ne-au dezvăluit sursele citate.

Premierul Sorin Grindeanu a  fost deja informat, iar săptămâna viitoare va trece la  demiterea celor patru secretari de stat. Potrivit aceloraşi surse, conducerea ALDE are timp să vină cu noi propuneri pentru aceste funcţii până după Paşte, premierul cerând deja lui Tăriceanu să vină cu nume, cv-uri şi recomandări pentru a avea timp să ne analizeze.

Eliminarea oricărei reprezentări a fostului PC din structurile guvernamentale se vrea a fi lovitura de graţie pentru Daniel Constantin înainte de Congres. În paralel, Tăriceanu a dat  ordin ca o parte din oamenii care continuă să se ralieze cauzei lui Constantin să fie recuperaţi. Este cazul deputatului de Constanţa, Mircea Banias, şi al fostului ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, mai susţin sursele citate.

"Există deja semne favorabile. A schimbat mult tonul. Tăriceanu nu vrea execuţii în partid, decât acolo unde nu are de ales. Preferă să conlucreze cu ei, decât să-i alunge. În schimb cei care nu se  vor potoli cu criticile până la Congres, vor avea soarta lui Daniel Constantin", ne-au explicat sursele citate, care susţin că nu doar acesta va fi exclus după Congresul de la finele acestei luni, ci şi alţi doi adversari înverşunaţi ai preşedintelui Senatului, gălăţeanul Eugen Durbacă, capul de lance al contestaţiilor în instanţă instrumentate de liderii fostului PC, dar şi Damian Florea, actual secretar general şI deputat al ALDE.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.