Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, pionul jocului de putere dintre Dragnea și Ponta. Ce rol i-au rezervat liderii PSD

Jurnalul.ro
dragnea-tariceanu

După   ce  va  tranșa conflictul cu  Zorro,  respectiv  cu Valeriu  Zgonea,  liderul PSD Liviu Dragnea se  pregătește de o nouă reglare de  conturi. Doar că metoda de soluționare necesită delicatețe.  Președintele PSD  mai are încă nevoie de sprijinul   ALDE, în special al lui Călin Popescu Tăriceanu,  iar orice  grăbire a  procesului de punere cu botul pe labe a lui Victor Ponta după alegerile locale, l-ar putea  face  să piardă un aliat prețios înainte de vreme.

PSD şi ALDE nu au parafat încă nici o alianţă oficială, deși discuții au existat. După alegerile locale,  nevoia de creare de  majorități în consiliile locale și județene va  fi esențială pentru planurile  viitoare ale   actualului lider PSD, iar ALDE  joacă un rol crucial în  această ecuație.

În prezent, Liviu Dragnea caută  să  și-l apropie  cât mai mult pe Tăriceanu, în ciuda  nemulțumirii  multora  din membrii conducerii de partid care nu pot da uitării modul în care  timp de câteva luni,  pretențiile liderului ALDE  de a  primi mai mult decât  avea plapuma în schimbul unei  colaborări electorale la locale, le-au complicat propriile calcule în teritoriu. Potrivit  unor  surse social-democrate, strategia  lui Dragnea  are  la bază mai multe  considerente. Printre altele, pe termen scurt,  se maximează şansele Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei. Alături de Nicușor Dan și Robert  Turcescu,   se  contează și pe candidații ALDE pentru primăria generală și  primăriile de  sectoare pentru a  canibaliza electoratul anti-PSD și a-l   văduvi astfel pe Cătălin Predoiu de  voturi prețioase.

Al doilea  obiectiv al tacticii lui Dragnea vs Tăriceanu  privește asigurarea majorităţilor în consiliile locale şi judeţene cu aport  UNPR și în special ALDE.  Conform  propriilor calcule , cu progresiștii intrați pe  pantă descendentă  după  dispariția lui Gabriel  Oprea de pe  firmament,  se  contează mai mult  pe  zestrea de viitori consilieri  ai ALDE pentru perfectarea  acestor majorități.

În al treilea rând, Tăriceanu este împins în față, atât de Dragnea, cât  și de Victor Ponta să facă  zile  cât mai grele actualului Executiv  Cioloș pentru a  pregăti terenul pentru un scor  cât mai  bun la viitoarele parlamentare. Dragnea mai are încă nevoie de Cioloș la Palatul Victoria ca  ținta  perfectă pentru a  acumula  puncte și bile albe în ochii electoratului mereu  dornic de un țap ispășitor pentru problemele cotidiene cu care se confruntă. Tot din acestă cauză,  actualul  președinte al Senatului este  esențial în planul  lui Dragnea ca portdrapel  ale acestui atac.

De altfel Tăriceanu se achită de sarcină cu brio.  A devenit  portavocea majorității parlamentare ostile Cabinetului Cioloş.  Partidul său a  depus   o serie de moțiuni  simple, în timp ce nici un ministru, inclusiv premierul nu au scăpat  netaxați de stilul acid de atac al șefului Senatului. Recent, Tăriceanu a amenințat cu  moțiunea de cenzură și cu perspectiva  reinstalării aceluiași guvern, dar cu puteri limitate,  după ce Dragnea  i-a ridicat mingea la fileu avertizând asupra   pericolului ca președintele Klaus Iohannis să vină cu altă propunere de premier tehnocrat și  nu de  Executiv politic.

Acest scenariu  de lucru nu reprezintă o inovație în domeniu. Constituția permite acest lucru, dar numai pentru maximum 45 de zile. Acum aproape șapte ani, în toamna lui 2009,  același PSD, împreună cu PNL reușeau să debarce prin  același procedeu al moțiunii de cenzură, Guvernul Boc cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale. Confruntați cu două propuneri de premier din partea fostului președinte Traian Băsescu,   parlamentarii celor  două partide le-au respins pe bandă  rulantă,  preferând  ca  executivul deja demis să rămână la Palatul Victoria, dar cu atribuții restrânse la gestionarea treburilor curente.

În al patrulea rând,  Dragnea  caută să se folosească de ambițiile politice  ale   fostului liberal pentru  a anula riscul unui tandem sudat Tăriceanu- Ponta  care să-i provoace  dificultăți de autoritate  în propriul partid. Conștient de rolul și importanța sa, Tăriceanu  joacă la rândul său tare în relația cu Dragnea. Conform surselor citate,  fostul liberal și-a păstrat intact  visul  de a deveni premier  după alegerile parlamentare, cu aportul PSD. Acesta a  fost  și unul dintre motivele pentru care nici nu a vrut să audă de  o candidatură la Primăria capitalei,  mai susțin  aceleași surse. Iar Dragnea știe acest lucru și exploatează vanitatea aliatului său. Deocamdată, la nivelul  mesajului public, Dragnea i-a transmis lui Tăriceanu că PSD vizează o guvernare alături de ALDE şi UNPR, dar şi că partidul celor trei trandafiri îşi doreşte cu ardoare funcţia de premier.  Cu toate acestea,  în cazul în care Ponta va  câștiga teren în partid  și în spațiul public în cursa pentru  viitoare  funcție de premier, nu este exclusă  susținerea  lui Tăriceanu ca un posibil contracandidat,   ne-au dezvăluit surse  din cercurile apropiate   lui Dragnea.

Și nu va fi singura  pretenție pe care  Tăriceanu o va formula  pentru serviciile prestate. " Vrea  liste  comune cu noi sau măcar  garanții  că îi vom sprijini , în teritoriu, un anumit număr de candidați, după modelul EBA. Nu-l  interesează cine-i oferă aceste garanții, Dragnea sau Ponta pentru el este tot un drac. E  vorba  doar de supraviețuire politică", ne-au  explicat  sursele citate.

Ori tocmai  perspectiva coabitării  lui Tăriceanu cu Ponta încearcă Dragnea  să o anuleze în  perioada  premergătoare  alegerilor  parlamentare. Cu presiunea unei condamnări  definitive pe cap ale căreri consecințe  doar le-a amânat  până după locale, Dragnea nu are nevoie de complicații suplimentare, chiar dacă, la ora actuală, cei trei par a  vorbi  aceeași limbă - cea a preluării puterii din toamnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.