Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu sare în apărarea lui Oprescu. Apel către partidele parlamentare

oprescu tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că ar putea exista anumite "nepotriviri" în acţiunile DNA referitoare la primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi invită partidele politice parlamentare să adopte de urgenţă un program legislativ menit să rezolve "gravele probleme din Justiţie".

Vezi şi: Regele Mihai îi retrage decoraţia lui Sorin Oprescu

"Aş putea să mă transform în detectiv amator şi să găsesc tot felul de nepotriviri în derularea acţiunilor DNA care au dus la arestarea preventivă a primarului Oprescu: flagrantul nu a fost flagrant, aparatul de bruiere a telefoanelor nu a fost găsit, dacă DNA a întocmit de doi ani dosare penale pe numele lui Oprescu pentru ce a aşteptat atât, dacă Oprescu a luat mită un milion de euro în mai multe tranşe, aşa cum declară un denunţător aflat în cercetare penală? De ce a aşteptat DNA atâta vreme? Cum de fostul preşedinte şi camarila sa nu prea sunt deranjaţi de DNA şi îşi fac planuri să revină la putere?", afirmă Tăriceanu într-un comunicat citat de Agerpres. 

În opinia sa, partidele politice au obligaţia să soluţioneze urgent problemele Justiţiei pentru refacerea echilibrului dintre puterile statului, pentru controlul reciproc al acestora şi pentru stabilitatea democratică a ţării fiindcă este "inadmisibil" ca sistemul democratic parlamentar să fie înlocuit de "unele instituţii de forţă ale statului".

Vezi şi: Referatul complet al procurorilor DNA (format PDF)

De asemenea, preşedintele Senatului adaugă faptul că lupta anticorupţie trebuie continuată, însă "nu e admisibil ca stabilitatea în funcţii înalte şi reputaţia politicienilor să atârne de declaraţiile vreunui denunţător aflat, eventual, în penitenciar şi care ar spune orice ca să mai scape din pedeapsă". 

"Parlamentul trebuie să adopte măsuri legislative care să elimine neregulile şi abuzurile unor magistraţi şi interferenţa neavenită în actul de Justiţie a unor instituţii din afara autorităţii judecătoreşti. Cazul Rarinca şi nenumăratele procese pierdute de statul român la CEDO stau mărturie în acest sens. Sprijinul din partea altor partide pentru acest demers a fost firav. Unii sunt complici şi alţii sunt timoraţi. Politicienii care se bucură atunci când un adversar politic, chiar nevinovat, ajunge prin dosarele DNA ar trebui să se gândească că abuzurile unor magistraţi s-ar putea repeta şi în cazul aliaţilor politici. În aceste condiţii, invit toate partidele parlamentare să ne aşezăm la masa negocierilor ca să adoptăm un program legislativ de urgenţă pentru soluţionarea gravelor probleme din Justiţie", mai spune Tăriceanu.

Vezi şi: După arestare, Oprescu primeşte o lovitură şi din partea ANI

El a reamintit că şi în trecut s-a pronunţat împotriva "telejustiţiei". "M-am pronunţat în nenumărate rânduri împotriva telejustiţiei, împotriva presiunilor mediatice care anulează practic prezumţia de nevinovăţie. Ce să mai facă un judecător când suspectul e deja condamnat de presă şi mai ales de opinia publică profesionist manipulată spre o anumită concluzie? Ca preşedinte al Senatului, ca preşedinte de partid şi ca senator am încercat să pun pe lista priorităţilor clasei politice rezolvarea unor probleme grave din Justiţie", a mai spus preşedintele Senatului. 

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis duminică arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită.

Vezi şi: Ponta, reacţie la cazul Oprescu-DNA: 'Mă uit şi eu uluit'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.