Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu susține diversificarea cooperării în cadrul Asociaţiei Senatelor din Europa (ASE)

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu parlament

 

Președintele Senatului Romaniei, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmă că diversificarea cooperării în cadrul Asociaţiei Senatelor din Europa (ASE) va creşte reprezentativitatea instituţiei Senatului în fiecare dintre ţările membre.

"Simpla apartenenţă la UE sau oricărei alte structuri de cooperare instituţionalizată nu va putea rezolva nicio problemă (...) fie că e vorba de securitate, mediu ş.a. Acţiunile care pot stabili diferenţa sunt ameliorarea funcţionalităţii şi transparenţa cadrului juridic de cooperare între Senat şi celelalte instituţii ale statului, societatea civilă, în acord cu prevederile constituţionale. (...) Expansiunea şi diversificarea cooperării în cadrul ASE va creşte reprezentativitatea instituţiei Senatului în fiecare dintre ţările noastre", a precizat Tăriceanu, vineri, la finalul lucrărilor celei de a 19-a reuniuni a Asociaţiei Senatelor din Europa, care a avut loc la Bucureşti.

Potrivit lui Tăriceanu, tema reuniunii din acest an s-a referit la multiplele aspecte ale coeziunii într-o Europă confruntată cu riscul adâncirii clivajelor existente şi al apariţiei unor clivaje noi în ordinea economică, în "ţesătura socială" şi în organizarea structurilor teritoriale.

În marja celei de a 19-a Reuniuni a ASE, Tăriceanu a avut întâlniri bilaterale cu omologii săi din Franţa, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Polonia, Regatul Ţărilor de Jos.

Programul reuniunii a inclus şi o ceremonie de depunere de coroane de flori la Arcul de Triumf de către şefii delegaţiilor participante, în onoarea soldaţilor care şi-au sacrificat viaţa în Primul Război Mondial.

În cadrul reuniunii de la Bucureşti, Senatul Irlandei a devenit vineri membru cu drepturi depline al ASE. Demersurile Irlandei au fost finalizate în cadrul preşedinţiei române a asociaţiei, fiind pentru prima dată de la fondarea organizaţiei, în anul 2000, când se afiliază un nou membru cu drepturi depline. Irlanda devine astfel cel de al 16-lea membru al ASE. Din aceasta organizație mai fac parte forurile similare din Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Germania, Elveţia, Franţa, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Slovenia şi Spania.

Urmatoarea reuniune, cea de a 20-a, va fi gazduită de senatul Franței, in 2019, relatează agerpres

.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.