Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tarifele de la Poșta Română, în dezbatere la ANCOM: sunt vizați următorii trei ani

broadbandtvnews.com
ancom

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat în consultare publică măsurile de reglementare a tarifelor pentru o serie de servicii pe care Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a fost desemnată să le presteze în calitatea sa de furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru următorii trei ani, arată Agerpres.

Conform arbitrului pieţei de telecomunicaţii, măsurile propuse au la bază plafoane tarifare şi formule de control al creşterii tarifelor, stabilindu-se totodată şi condiţiile în care acestea se aplică.

În acest sens, CNPR va avea posibilitatea să îşi stabilească tarifele practicate pentru serviciile din sfera serviciului universal pe care a fost desemnată să le presteze, fără a putea însă depăşi limita maximă stabilită conform metodologiei propuse de ANCOM.

"La stabilirea tarifelor aferente serviciilor poştale prestate, CNPR va trebui să ia în considerare indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior celui în care se aplică formula, dar şi elemente ce reflectă variaţia preţurilor de consum şi productivitatea CNPR comparativ cu productivitatea economiei naţionale. Pentru respectarea limitei impuse de ANCOM, CNPR va trebui să stabilească cu prudenţă tarifele care urmează a fi aplicate, ţinând cont inclusiv de perioada în care aceste tarife se vor aplica, precum şi de volumul de trafic previzionat pentru fiecare dintre categoriile de servicii incluse în sfera serviciului universal poştal", se arată într-un comunicat al Autorităţii, transmis joi AGERPRES.

Pe de altă parte, Poşta Română are obligaţia de a notifica ANCOM cu privire la toate tarifele practicate pentru furnizarea serviciilor incluse în sfera serviciului universal poştal până la data de 30 martie pentru tarifele practicate în anul anterior. Ulterior, Autoritatea va avea la dispoziţie 60 de zile pentru verificarea acestora.

De asemenea, în cazul oricărei modificări a tarifelor stabilite de CNPR conform metodologiei propuse de ANCOM, furnizorul va notifica Autoritatea cu cel puţin 30 de zile înainte ca aceste tarife să fie percepute.

"Dacă din informaţiile transmise de CNPR rezultă o creştere mai mare a tarifelor decât cea rezultată prin aplicarea metodologiei stabilite de ANCOM, furnizorul va avea obligaţia ca în anul următor acestei constatări să ajusteze tarifele aferente serviciilor poştale astfel încât să fie compensată diferenţa practicată în plus faţă de majorarea aplicată", menţionează ANCOM.

Proiectul de decizie privind stabilirea unor măsuri de reglementare tarifară pe baza plafoanelor tarifare şi formulelor de control al creşterii tarifelor pentru serviciile din sfera serviciului universal furnizate de Compania Naţională Poşta Română în calitate de furnizor de serviciu universal poate fi consultat pe site-ul autorităţii de reglementare, iar persoanele interesate pot să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 23 august 2021.

Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a unor servicii poştale (serviciile incluse în sfera serviciului universal), la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile.

ANCOM a desemnat Compania Naţională Poşta Română (CNPR) ca furnizor de serviciu universal prin Decizia preşedintelui ANCOM nr.1363/2019 pentru furnizarea tuturor serviciilor incluse în sfera serviciului universal pentru perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2024, pe întregul teritoriu naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.