Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările de Jos trimit în Bulgaria trei avioane F-35 pentru poliţie aeriană comună

aerotime.aero
avioane militare Mirage 2000, Rafale, F-35, EuroFighters

Ţările de Jos vor trimite în Bulgaria la începutul lunii aprilie trei avioane de luptă multifuncţionale F-35 pentru poliţie aeriană comună şi alte cinci ar putea fi trimise ulterior, în conformitate cu o decizie a guvernului bulgar din 8 martie, a declarat vineri ministrul Apărării, Dragomir Zakov, pe coridoarele Parlamentului. El a reiterat, aşa cum a făcut-o şi în declaraţii recente, că nu există nicio ameninţare militară pentru Bulgaria.

De asemenea, Olanda trimite până la 200 de cadre militare pentru întreţinerea aeronavelor, potrivit Agerpres.

''Vorbim de maximum opt avioane. Vin trei iniţial şi apoi, dacă va fi nevoie din anumite motive, vor veni mai multe. Iar cele până la 200 de persoane de serviciu se vor ocupa de întreţinere, deoarece aeronava va avea nevoie de ea chiar şi la sol'', a spus Zakov.

F-35 va avea baza în Graf Ignatievo.

Ministrul a afirmat că poliţia aeriană comună a fost planificată de mult şi că în urmă cu două luni a spus că Ţările de Jos i se vor alătura după Spania.

El a fost ferm că războiul din Ucraina nu este singurul motiv, dar ''lipsa de securitate'' din Europa necesită întărirea apărării noastre aeriene cu ajutorul aliaţilor noştri''.

F-35 vor efectua misiuni standard de monitorizare, dar numai aeronavele bulgare pot folosi forţa şi numai după o aprobare a Ministerului Apărării. Avioanele aliate sunt echipate cu arme, dar le pot folosi doar defensiv, a explicat Zakov. ''Dacă este nevoie de intervenţie pentru a proteja spaţiul aerian bulgar, avioanele bulgare vor face acest lucru cu o permisiune din partea Ministerului bulgar al Apărării'', a spus el.

El a spus că Bulgaria ar trebui să fie fericită că acest lucru se întâmplă ''pentru că Forţele Armate Bulgare primesc sprijin şi poporul bulgar ar trebui să se simtă mult mai în siguranţă''.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.