Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările NATO cresc cheltuielile de apărare cu 4,3% în 2017

NATO

Aliaţii europeni din NATO şi Canada îşi vor creşte cheltuielile pentru apărare cu 4,3% în 2017, a anunţat miercuri secretarul general, Jens Stoltenberg, ceea ce reprezintă un salt cumulat de 46 de miliarde de dolari de la stoparea tăierilor în 2014, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de Reuters, potrivit agerpres.

"Pentru a asigura securitatea naţiunilor noastre, trebuie să continuăm să lucrăm în sensul sporirii cheltuielilor pentru apărare şi al unei distribuiri mai bune a sarcinilor între noi în cadrul Alianţei", a declarat Stoltenberg cu o zi înainte ca miniştrii apărării din cadrul NATO să se reunească la Bruxelles pentru a discuta despre majorarea cheltuielilor destinate apărării, cerută de preşedintele american Donald Trump.

Citeşte şi: China a lansat la apă ultimul tip de distrugător - FOTO

"Ţările europene aliate trebuie să investească mai mult în apărarea lor, dar nu pentru a fi pe placul SUA, ci pentru că este în propriul interes", a pledat Stoltenberg, subliniind că 2017 va fi al treilea an consecutiv de creştere a bugetelor militare ale statelor membre ale NATO.

"După ani de declin, din 2015 am înregistrat o creştere reală a cheltuielilor pentru apărare în rândul aliaţilor europeni şi Canada ... iar în acest an prognozăm o creştere reală chiar mai mare de 4,3%", a spus el.

"Noi salutăm faptul că preşedintele Trump se concentrează asupra cheltuielilor de apărare şi pe o mai bună repartizare a sarcinilor, deoarece trebuie să punem în aplicare ceea ce am convenit", a insistat Stoltenberg, amintind că aliaţii au promis în 2014 să se apropie într-un deceniu de obiectivul ca bugetele militare să reprezinte 2% din Produsul Intern Brut (PIB).

Creşterea preconizată pentru 2017 reprezintă cheltuieli suplimentare de 12 miliarde în Europa şi Canada, nefiind luată în considerare majorarea considerabilă a bugetului militar al SUA anunţată de preşedintele Trump, notează AFP.

Citeşte şi: Avertisment DUR venit de la Viena. Începe MAREA ISLAMIZARE a Balcanilor!

Stoltenberg a declarat între altele că ţările membre NATO planifică să-şi sporească contribuţia cu trupe la misiunea 'Resolute Support', destinată instruirii şi consilierii forţelor de securitate afgane.

Miniştrii apărării din NATO vor discuta acest aspect joi la Bruxelles, dar nicio decizie nu este aşteptată, deoarece SUA nu şi-au anunţat intenţiile în materie, conform unor surse diplomatice.

Pentru 2018, lipsesc între 2.500 şi 3.000 de soldaţi pentru ca misiunea să fie completă, conform aceloraşi surse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.