Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările OPEC+ ar putea reduce producția de petrol: 'Piețele au devenit din ce în ce mai deconectate'

Reddit
petrol burse

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat că volatilitatea "extremă" și lipsa de lichiditate înseamnă că piața futures este din ce în ce mai deconectată de elementele fundamentale, iar OPEC+ ar putea fi forțată să reducă producția, informează Bloomberg. „Piețele au devenit din ce în ce mai deconectate", a declarat acesta ca răspuns la întrebările scrise ale Bloomberg News.

  • Context: Prințul Abdulaziz reprezintă cel mai mare producător de petrol din OPEC+ și este, fără îndoială, cel mai important jucător din alianța celor 23 de țări. El a declarat că prețurile futures nu reflectă fundamentele de bază ale cererii și ofertei, ceea ce ar putea impune grupului să restrângă producția atunci când se va reuni luna viitoare pentru a analiza obiectivele de producție.

"Faptul că am asistat la această recentă volatilitate dăunătoare care perturbă funcțiile de bază ale pieței și subminează stabilitatea piețelor petroliere nu va face decât să ne întărească hotărârea", a spus el.

Vezi și: O simplă declarație a Arabiei Saudite a condus la creșterea prețului petrolului cu 3%

Contractele futures de referință pentru țiței au scăzut cu peste 20% de la începutul lunii iunie, din cauza îngrijorărilor legate de perspectivele economiei mondiale și de posibilitatea ca mai mult petrol iranian să intre pe piață. Contractele futures pe Brent au redus pierderile după comentariile prințului și s-au tranzacționat aproape de 96 de dolari pe baril, după ce anterior au scăzut până aproape de 92 de dolari.

Cu toate acestea, interesul deschis și volumele de tranzacționare rămân cu mult sub nivelurile istorice, deoarece oscilațiile de preț cauzate de războiul din Ucraina îi sperie pe investitori. Lipsa de tranzacționare face ca piața să fie mai volatilă, deoarece grupul de cumpărători și vânzători activi se reduce, potrivit unor participanți la piață.

Arabia Saudită și restul grupului OPEC+ au crescut în mod constant producția în acest an, inversând toate reducerile efectuate în timpul pandemiei de coronavirus, pe măsură ce cererea s-a redresat și oferta rusă a scăzut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.