Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țărilor BOGATE LI SE BATE OBRAZUL pe tema vaccinării: sunt în STARE să țină degeaba vaccinurile în loc să le doneze

Agerpres - Reuters
vaccinuri

Mecanismul internaţional Covax, menit să promoveze accesul la vaccinuri împotriva Covid-19 în ţările sărace, a ajuns, sâmbătă, la "un prim miliard” de doze distribuite, relatează AFP.

"Acesta este un pas important în cea mai mare şi mai rapidă livrare de vaccin din istorie”, a declarat Seth Berkley, director executiv al Gavi, Vaccine Alliance. Această alianţă a creat Covax în 2020 cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi coaliţia Cepi. Berkley a făcut anunţul în timp ce un avion a aterizat în Kigali, Rwanda, cu a doza un miliard distribuită de Covax. Prima doză fusese distribuită în februarie 2021, în Ghana. Toate ţările pot comanda doze prin acest mecanism, dar ţările cu venituri mici le primesc gratuit. "Sunt mândru, dar umil în acelaşi timp, ştiu ce trebuie făcut pentru a proteja pe toată lumea şi pentru a rezolva inechitatea în acoperirea vaccinurilor”, a adăugat Berkley.

Aproape 90% din dozele distribuite au fost finanţate prin donaţii către Gavi, a căror sumă totală se ridică la peste 10 miliarde de dolari, a mai spus el. Covax spera să distribuie 2 miliarde de doze până la sfârşitul anului 2021. Concurenţa din ţările bogate dispuse să plătească scump şi să păstreze dozele a împiedicat atingerea acestui obiectiv. Joi, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că, în timp ce 9,4 miliarde de doze au fost injectate la nivel global, mai mult de 85% dintre africani nu au primit încă nici măcar una.

Totuşi, potrivit experţilor în sănătate publică, posibilitatea ca virusul să circule necontrolat în anumite zone creşte riscul apariţiei unor noi variante, mai contagioase. Jumătate din cele 194 de state membre ale OMS au ratat deja ţinta de 40% de acoperire a vaccinării până la sfârşitul anului 2021, iar directorul OMS a cerut eforturi sporite pentru a ajunge la 70% dintre persoanele vaccinate la mijlocul lui 2022. Dorinţa ţărilor bogate de a injecta doze de rapel ca răspuns la circulaţia variantei Omicron riscă să submineze acest al doilea obiectiv. "Nu putem lăsa Omicron şi cererea în creştere pentru doze de rapel să demoleze progresele pe care le-am făcut”, a scris Berkley pe Twitter. "Dacă lumea se va uni pentru a permite adulţilor din ţările cu venituri mici să fie protejaţi la acelaşi nivel ca în ţările cu venituri mari, între 940.000 şi 1,27 milioane de decese ar putea fi salvate anul viitor”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.