Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TASS: Forțele armate ucrainene au atacat infrastructura critică a centralei nucleare din Zaporojie

Digi24
Zaporojie

Forțele armate ucrainene au tras în infrastructura critică a centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, scrie joi agenția rusă de presă TASS.

  • „A fost înregistrată bombardarea infrastructurii critice a stației. Un dispozitiv exploziv a fost aruncat în zona gardului în spatele căreia se află rezervoare cu motorină. Dacă rezervoarele ar fi fost lovite, acest lucru ar fi putut duce la consecințe îngrozitoare”, conform unui raport de la centrala controlată de forțele ruse.

În ultimele 18 luni, centrala nucleară a fost nevoită să recurgă la generatoare diesel pentru răcirea combustibilului în reactoare astfel încât să se evite o topire catastrofală a miezului lor. În timp ce doar una din liniile electrice ale centralei nucleare de la Zaporojie este în funcţiune în prezent şi cele şase reactoare sunt oprite, ceea ce reduce riscul operaţional,  situaţia centralei rămâne precară.

Lângă linia frontului

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, spune că "integritatea fizică a centralei este în pericol". De la începutul războiului din Ucraina, a spus el, şase din cele şapte principii de securitate nucleară din respectiva listă au fost încălcate, total sau parţial.

Ocupată de trupele ruse în martie 2022, această centrală se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului. Centrala funcţionează cu personal ucrainean şi AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Zone centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.