Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tatăl fotbalistului de la Liverpool, Luis Díaz, face dezvăluiri cutremurătoare despre momentele în care a fost ţinut prizonier de gherilele ELN

theguardian.com
tatal luiz diaz

Tatăl fotbalistului de la Liverpool, Luis Díaz, a povestit cum a îndurat aproape două săptămâni de drumeţii grele şi nopţi nedormite în timp ce era ţinut prizonier de gherilele înarmate la graniţa dintre Columbia şi Venezuela, scrie The Guardian, citat de news.ro.

"Am fost foarte mult călare, foarte greu, mulţi munţi, multă ploaie, prea multe insecte. Nu am putut dormi liniştit, a fost foarte greu, aproape 12 zile fără somn", a spus el.

El a declarat că a fost copleşit de bucurie când s-a reunit cu familia sa la 9 noiembrie, după ce a fost ţinut ostatic de către grupul de gherilă Armata de Eliberare Naţională (ELN).

Iniţial, Díaz a crezut că a fost răpit pentru o răscumpărare, dar nu a fost plătit niciun ban în schimbul libertăţii sale, a declarat el jurnaliştilor. Soţia sa, Cilenis Marulanda, a fost, de asemenea, răpită sub ameninţarea armei, dar a fost eliberată în câteva ore.

"Încă nu am reuşit să înţeleg care a fost cauza răpirii mele, [gherilele] au spus că nu am probleme cu nimeni", afirmă el.

Poliţia a suspectat că infractorii locali l-au răpit pe Díaz din Barrancas, în nordul provinciei La Guajira, dar negocierile de pace ale guvernului au dezvăluit la 2 noiembrie că acesta se afla în mâinile rebelilor de stânga.

Poliţia columbiană a anunţat sâmbătă dimineaţă că a arestat patru suspecţi în urma unei operaţiuni susţinute de serviciile secrete britanice.

Mafia locală a traficanţilor de droguri Los Primos este suspectată că l-a capturat pe Díaz şi l-a predat ELN, relatează ziarul columbian El Tiempo.

Díaz, care conduce o fundaţie de fotbal pentru copiii din localitate, a declarat că a fost tratat mai bine după ce a fost predat gherilelor în a treia zi şi că răpitorii săi au promis că îl vor elibera cât mai curând posibil.

"Mi-au spus să fiu calm, că nu mi se va întâmpla nimic, ştiind că sunt o persoană umilă şi iubită în oraşul meu pentru munca pe care o fac", a spus el.

Capturarea lui Diaz a plasat ELN în centrul atenţiei internaţionale şi a ameninţat să rupă negocierile de pace dintre grupul armat şi guvernul columbian.

Tatăl său a declarat că a reuşit să vorbească cu fiul său joi, deoarece a fost eliberat chiar înainte ca jucătorul lui Liverpool să intre pe teren împotriva lui Toulouse. "Am avut ocazia să îl salut înainte de a juca un meci pentru clubul său. [Şi era] mulţumit, fericit, pentru că eu eram deja cu familia mea".

Comandantul suprem al ELN a declarat presei locale în această săptămână că răpirea tatălui starului din prima ligă a fost o "greşeală", dar că nu va înceta răpirile pentru răscumpărare.

În iunie, grupul a convenit cu guvernul o încetare a focului pe şase luni, stipulând că va înceta această practică.

Díaz a declarat că nu va părăsi Barrancas în ciuda experienţei traumatizante şi a încurajat ţara să continue să încerce să găsească o cale paşnică de ieşire din cele peste şase decenii de conflict intern. "Să lăsăm armele şi să folosim pixuri şi caiete", a spus el.

Luis Manuel Diaz, în vârstă de 56 de ani, a fost eliberat joi dimineaţă într-o zonă muntoasă din nordul ţării, la aproximativ 90 km de Barrancas. El şi soţia sa fuseseră răpiţi de motociclişti în timp ce călătoreau cu o dubă. Antrenorul de fotbal amator s-a întors acasă epuizat după lungul drum prin munţi. Această răpire a pus în pericol procesul de pace început în urmă cu aproape un an între ELN şi guvern, precum şi armistiţiul bilateral de şase luni, în vigoare din 3 august

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.