Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tătarii din Crimeea ameninţaţi cu justiţia pentru 'extremism'

crimeea


Refat Ciubarov, preşedintele Mejlisului, adunarea tătarilor din Crimeea, a făcut cunoscut că un procuror i-a citit duminică un avertisment oficial în care i se cerea să pună capăt 'activităţilor extremiste'.

Acest avertisment a intervenit la o zi după o serie ciocniri între poliţie şi peste 2.000 de tătari care se deplasau la linia de demarcaţie cu Ucraina pentru a-l întâmpina pe liderul lor istoric, Mustafa Djemilev, care a primit interdicţia de a intra în Crimeea.

'Am aflat că astăzi (luni) va începe urmărirea mea penală', a atras atenţia Refat Ciubarov, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu diverse forme de 'represiune' contra tătarilor.

'De asemenea, vor fi tentative ca Majlisul să fie declarat organizaţie extremistă', a adăugat el.

Parchetul regional nu a putut fi contactat în cursul zilei de luni pentru a comenta aceste informaţii.

Mustafa Djemilev, care a primit interdicţia de a intra cinci ani pe teritoriul rus, a avertizat la rândul său că, dacă Majlisul va fi interzis, îşi va continua activitatea 'clandestin'.

'Am trăit toate acestea în epoca sovietică, atunci când puternica maşinărie a KGB acţiona împotriva tătarilor din Crimeea', a declarat el pentru AFP.

'În acea perioadă, funcţionam în pofida tuturor mijloacelor de represiune şi vom găsi din nou o modalitate de a funcţiona', a adăugat Mustafa Djemilev.

Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproape 12% din populaţiei acestei peninsule, au boicotat în număr mare referendumul de la 16 martie care a dus la anexarea Crimeii de către Rusia.

Această comunitate manifestă neîncredere faţă de Moscova după ce Stalin, care i-a acuzat că au colaborat cu naziştii, a ordonat deportarea lor masivă din Crimeea în Asia Centrală la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ei au primit autorizaţia de a reveni în Crimeea după lansarea perestroikăi, în ultimii ani ai epocii sovietice.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.