Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăvălug în Bulgaria: După ce i-a făcut pe deputați gunoaie politice, atotputernicul procuror general a fost destituit

 Ivan Ghesev

Puternicul procuror general al Bulgariei, Ivan Gheşev, acuzat de ani de zile de laxism în faţa corupţiei, a fost destituit luni pentru "atingere adusă prestigiului puterii judiciare", informează marţi France Presse, conform Agerpres.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care în trecut a respins propuneri similare, a votat de data aceasta cu 16 voturi pentru şi 4 împotrivă în favoarea demiterii lui Gheşev. El este acuzat că a făcut remarci injurioase în timpul unei conferinţe de presă împotriva unor deputaţi, trataţi drept "gunoaie politice".

Magistratul în vârstă de 52 de ani, care supraveghea activitatea tuturor procurorilor şi avea puterea de a începe sau de a opri o anchetă, era contestat încă de la numirea sa în 2019. Mii de manifestanţi au ieşit în stradă în urmă cu trei ani pentru a-i cere demisia.

Gheşev este acuzat că a îngropat anchete asupra unor oligarhi şi politicieni, care nu au fost aduşi niciodată în faţa justiţiei, deşi sunt supuşi sancţiunilor americane şi britanice.

De asemenea, el este suspectat că a dramatizat o explozie împotriva maşinii sale blindate la începutul lunii mai. Persoana în cauză, care şi-a transformat biroul într-o "capelă ortodoxă" împodobită cu icoane şi îşi face propriul discurs către naţiune, răspunde că el nu este "decât un simplu coordonator".

Gheşev părea de neclintit din funcţie atât timp cât se bucura de sprijinul fostului prim-ministru Boiko Borisov. Dar acesta din urmă i l-a retras în mai, dornic să se apropie de reformatori pentru a pune capăt unei lungi crize politice.

După această schimbare, Parlamentul a adoptat la sfârşitul lunii mai un amendament legislativ descris ca istoric de Consiliul Europei, prin care se instituie un mecanism de control al procurorului general şi se facilitează procedura de demitere a acestuia. De asemenea, este avută în vedere o reformă mai amplă a parchetului pentru a pune capăt impunităţii în această ţară, cea mai săracă din UE, afectată de corupţie.

 

Preşedintele Rumen Radev trebuie acum să ratifice decizia CSM. Ostil noului guvern, el ar putea totuşi să ceară o nouă examinare sau să prelungească procedura.

 

Ca represalii, parchetul a revenit în ultimele săptămâni la vechi anchete, cerând ridicarea imunităţii parlamentare a lui Boiko Borisov pentru spălare de bani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.