Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Taxa pe boală`, eliminată și pentru românii cu boli cronice. Cine o plătește

Guvernul Romaniei
guvernul romaniei sigla

Pacienții cu boli cronice nu mai plătesc "taxa pe boală", a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Guvernului. Decizia vine în urma polemici apărute în spațiul public. Inițial, excepția a vizat doar mamele cu copii bolnavi, gravidele și bolnavii de cancer. Acum, taxa de 10% pe concediile medicale va fi plătită doar de pacienții cu " boli obișnuite".

Guvernul a rediscutat şi adoptat , marți, ordonanţa de urgenţă privind concediile medicale prin care a introdus şi bolnavii cronici în scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru astfel de concedii. De asemenea, Executivul a introdus un nou amendament în Ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută, pentru a defini clar cine plătește cotizația de 10%. Astfel, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, contribuția de 10% va fi plătită doar dacă pe concediul medical se va bifa codul 01, adică boală obișnuită. De exemplu, răceala, gripa sau durerile de spate sunt considerate boli obișnuite, relatează RFI citat de Rador Radio România.

Potrivit acestuia, în cursul anului 2023, au fost acordate 3.385.466 concedii medicale, dintre care 1.987.217 au fost pentru boli obișnuite.

Decizia Executivului vine după ce cele mai importante asociații de pacienți din România au criticat dur măsura Guvernului de a elimina impozitarea cu 10% a concediilor medicale doar pentru anumite categorii.

„Boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli, precum cele cardiovasculare sau bolile rare”, a a atras atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Așadar, au fost scutite de la plata contribuției Mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical, a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

”Taxa pe boală”, adoptată în decembrie 2023, a făcut parte din pachetul de măsuri fiscale asumate de guvernul Ciucă-Ciolacu, susținut în Parlament de cele două partide, PSD-PNL, plus reprezentanții minorităților naționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.