Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tea Party a preluat spionajul extern al SUA. Cine este noul şef al CIA

mike pompeo

Donald Trump l-a desemnat vineri pe congressmanul de Kansas Mike Pompeo drept viitorul şef al CIA, iar acesta a acceptat deja nominalizarea, anunţă Reuters. Născut în California, într-o comunitate de americani originari din Italia, Pompeo este un membru al Tea Party, o mişcarea radical conservatoare în interiorul Partidului Republican. Opiniile acestuia sunt ferme pe subiectele-cheie, total diferite de cele ale administraţiei Obama.

Iniţial, Pompeo l-a susţinut în alegerile primare republicane pe senatorul de Florida Marco Rubio. Ulterior, când a devenit clar că Trump va obţine nominalizarea republicană, Pompeo l-a susţinut fără entuziasm. În schimb, Pompeo este apropiat de vicepreşedintele lui Trump, Mike Pence. Luna trecută, Pompeo l-a ajutat pe Pence să se pregătească pentru dezbaterea cu Tim Kaine, propunerea lui Hillary Clinton pentru funcţia de vicepreşedinte.

Vezi şi: SURPRIZELE lui Trump: A desemnat procurorul general al SUA şi şeful CIA

Mike Pompeo este membru al Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor şi unul dintre cei mai vocali critici ai administraţiei Obama în chestiunea acordului nuclear cu Iranul. Noul şef al CIA este un susţinător al controversatului program de colectare de date al Agenţiei Naţionale de Securitate şi a căutat să redea accesul Agenţiei la datele pe care le-ar fi adunat prin Patriot Act. Pompeo chiar a susţinut recent că Edward Snowden, cel care a dezvăluit amplarea spionajului NSA asupra cetăţenilor americani, ar trebui condamnat la moarte.

Absolvent al Academiei Militare a SUA şi al Şcolii de Drept de la Harvard, Pompeo este şi membru al Comisiei de Energie şi Comerţ din Camera Reprezentanţilor. A fondat Thayer Aerospace, o companie care produce piese pentru aeronave militare şi civile. După ce a vândut compania, a devenit preşedinte al Sentry International, o companie care produce şi vinde echipamente folosite în extracţia petrolului. A fost ales în Congres în 2010, fiind susţinut de Tea Patry şi de comitetul de acţiune politică al Koch Industries.

Vezi şi: Donald Trump și-a luat SFETNIC de MARCĂ: Cine îi dă sfaturi noului ales al americanilor

Pompeo este membru al National Rifle Association, un ONG care susţine dreptul civililor de a folosi arme de foc. Congressmanul s-a opus reglementării emisiilor de gaze de seră şi a făcut apel la eliminarea subvenţiilor pentru energia eoliană. Noul şef CIA s-a opus de asemenea închiderii centrului de detenţie de la Guantánamo Bay.

Pompeo a făcut câteva declaraţii controversate şi despre musulmani. După atacurile cu bombă de la maratonul din Boston, din 2013, a susţinut un discurs în Camera Reprezentanţilor în care i-a acuzat pe liderii musulmani că nu fac destul pentru a condamna atacurile teroriste şi chiar îi încurajează pe terorişti.

Mike Pompeo este împotriva avorturilor. În opinia sa, avortul ar trebui permis doar dacă viaţa mamei este în pericol, nu şi în caz de viol sau incest. Pompeo s-a opus şi reglementării care obligă producătorii de alimente să menţioneze pe etichetă dacă produsele provin din organisme moodificate genetic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.