Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teama de o invazie rusă pune stăpânire pe kazahi: Numărul celor care cred că Rusia ar putea ataca Kazahstanul s-a dublat

rusia uzbekistan kazahstan

Numărul kazahilor care cred că Rusia vecină le-ar putea invada țara, fostă republică sovietică, s-a dublat în ultimele șase luni, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de cercetătorii kazahi, publicat miercuri, relatează Reuters, potrivit RADOR.

Kazahstan, țară cu 20 de milioane de locuitori din Asia Centrală, are legături istorice, economice și de securitate strânse cu Moscova, dar și-a menținut neutralitatea în conflictul ucrainean, refuzând să recunoască anexarea de către Rusia a unor părți din teritoriul Ucrainei. Potrivit sondajului realizat pe 1.100 de respondenți, realizat de organizațiile neguvernamentale MediaNet și PaperLab între 3 și 12 mai, aproape 60% sunt neutri în ceea ce privește războiul, 12,8% susțin Rusia și 21,1% susțin Ucraina, procente similare celor rezultate în urma unui sondaj similar realizat în decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, numărul persoanelor care cred că Rusia poate invada și Kazahstanul a crescut la 15%, față de 8,3% cât releva sondajul anterior. Aproape o treime dintre respondenți susțin că percepția lor despre Rusia s-a înrăutățit din cauza războiului, peste jumătate își mențin percepția și doar 4,7% spun că s-a îmbunătățit. Kazahstanul găzduiește aproximativ trei milioane de etnici ruși și împarte cea mai lungă graniță terestră continuă din lume cu Rusia. Astana are, de asemenea, legături strânse cu China, un alt vecin gigant, și cu Occidentul, care a investit sute de miliarde de dolari în industria sa de petrol și gaze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.