Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatru și filme româneşti: Premiera piesei de teatru 'Proştii sub clar de lună' a avut loc în decembrie 1962, la Teatrul 'Bulandra'

www.fundatiacaleavictoriei.ro
teatru odeon

Piesa "Proştii sub clar de lună" de Teodor Mazilu, subintitulată "falsă tragedie într-un prolog şi trei acte (şase tablouri)", a fost publicată în revista "Teatrul" nr. 11/1962, cu titlul scurtat/cenzurat "Sub clar de lună", potrivit site-ului http://www.cimec.ro/.

Premiera a avut loc în decembrie 1962, la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra", în regia lui Lucian Pintilie. Ulterior a fost pusă în scenă, cu acelaşi titlu, la Teatrul Naţional din Cluj. În 1982, comedia a fost jucată la Teatrul de Comedie, dar cu titlul "Sentimental tango", în regia lui Alexandru Colpacci, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Veste bună pentru europeni! UE a încheiat un nou acord cu Pfizer-BioNTech în vederea achiziționării a 300 de milioane de doze

În 1994 a fost realizată o adaptare radiofonică de Dan Damian, în regia artistică a lui Dan Puican. Din distribuţie fac parte actorii Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Virginia Mirea, Şerban Cellea, Tamara Buciuceanu-Botez, Mitică Popescu, Gheorghe Pufulete.

Regizorul Dominic Dembinski a realizat, în anii '90, o variantă pentru televiziune a piesei, avându-i în distribuţie pe actorii Magda Catone, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, Alina Chivulescu, Camelia Zorlescu.

"Două cupluri se despart şi se reîmpart în comedia lui Teodor Mazilu. Gogu o părăseşte pe Clementina pentru Ortansa, Ortansa îl părăseşte pe Emilian pentru Gogu şi cei doi se unesc sub semnul banului. Dar nu trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi. Pentru că uneori fericirea nu înseamnă nici bani, nici iubire...", scrie site-ul tvr.ro în prezentarea piesei.

"În spectacolul meu surprind o lume superficială, mercantilă şi limitată supusă unui Zeu suprem: TELEVIZORUL. Acest obiect devine esenţial căci debitul său de subcultură însoţeşte mai tot timpul avatarurile personajelor ce se inspiră sau se regăsesc în lumea de clişee a micului ecran. Am menţinut intact procedeul mazilian de a face comedie în manieră lui Cehov, să zicem. Trăirile sunt autentice, credibile, omeneşti chiar atunci când contextul este satiric. Nu va fi o caricatură dramatică, ci o lume vie, foşnitoare, unde răul se confundă cu binele lăsând pe spectator să judece singur", afirma regizorul Dominic Dembinski, potrivit site-ului http://www.tvr.ro.

Teatrul Naţional din Timişoara a pus în scenă piesa "Proştii sub clar de lună" în 2015, premiera având loc în 29 martie.

"La prima vedere, este o poveste simplă, o comedie, o parodie, o melodramă: escrocul Gogu o părăseşte pe Clementina pentru aparentele repere morale pe care i le depistează, iar femeia fatală Ortansa îl părăseşte pe incoruptibilul Emilian tocmai pentru că este incoruptibil. Dar când un cutremur ameninţă să se declanşeze, unul cu un nume foarte cunoscut - controlul financiar, tencuiala crapă şi ies la iveală adevăraţii Gogu, Clementina, Ortansa şi Emilian, amorali din lipsă de sentimente, complet sinceri în mijlocul deşertului lor lingvistic şi emoţional. Şi totuşi, 'Proştii sub clar de lună' este o poveste despre dragoste. Paradoxal, controlul financiar, în toate implicaţiile sale, este imboldul care-i convinge pe toţi că singura lor şansă este să înveţe să iubească, să înveţe să simtă, să înveţe să aibă suflet", scrie site-ul teatrului - http://ro.tntimisoara.com/ - în prezentarea piesei.

Din distribuţia spectacolului regizat de Ion-Ardeal Ieremia fac parte actorii: Ion Tizea, Claudia Ieremia, Cristina Konig, Paul Bastean, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan, Alina Chelba, Nicolae Pârvulescu, Flavius Retea, Ştefan Roman, precizează site-ul http://ro.tntimisoara.com.

Şi Teatrul Naţional din Iaşi a montat spectacolul "Proştii sub clar de lună", în regia lui Ovidiu Lazăr, care semnează şi scenografia. Actorii care dau viaţă personajelor sunt: Livia Iorga, Roxana Mârza, Doru Aftanasiu, Horia Veriveş, Brânduşa Aciobăniţei, Oana Sandu, Radu Homiceanu.

"Cred că, după Caragiale, Teodor Mazilu este dramaturgul irevocabil al românismului în expansiunea sa exaltată şi mediocră, căci ne paşte permanent o autentică 'ipocrizie a disperării' care ne face mereu convertibili la ignoranţă şi mereu obedienţi faţă de circumstanţe aparent favorizante. Îmi doresc o comedie puternică despre societatea 'de tarabă' a zilelor noastre: totul se vinde şi/sau se cumpără, viaţa personală e un subiect de tranzacţii financiare şi/sau erotice, iar sentimentele au devenit mijloace de şantaj rizibil. (...) Personajele se încâlcesc în amalgamul strident al unor vremuri nebune şi supravieţuiesc prin intermediul unor ticăloşii ieftine (de tarabă, evident)", afirmă regizorul Ovidiu Lazăr, potrivit site-ului https://www.teatrulnationaliasi.ro.

Teatrul Municipal "Matei Vişniec" din Suceava a inclus piesa în stagiunea 2017-2018, premiera având loc în 12 mai 2018, regia fiind semnată de Anca Bradu. Din distribuţie fac parte actorii Clara Popadiuc, Delu Lucaci, Răzvan Bănuş, Cătălin Ştefan Mîndru, Diana Lazăr, Bogdan Amurăriţei, Constantin Tache Florescu.

"Spectacolul (...) este construit pe povestea melodramatică, cu iz parodic, ori pseudo-tragică a 'proştilor' amorezi Gogu - Clementina, respectiv Emilian - Ortansa. Intriga se desfăşoară într-un ritm dramatic alert şi constă în desfacerea a două cupluri construite parcă în oglindă: 'şmecherul' Gogu o părăseşte pe 'cinstita' Clementina, 'femeia plângăreaţă', iar, pe de altă parte, 'femeia satanică' Ortansa îl părăseşte la rându-i pe 'onestul şi incoruptibilul' controlor financiar Emilian. Până la urmă 'Proştii sub clar de lună' este o poveste despre dragoste. Motivaţia de care au toţi nevoie este, paradoxal, frica de acest control financiar, pentru a-şi da seama că singura lor şansă este iubirea", scrie site-ul teatrului în prezentarea piesei.

Cea care semnează regia comediei, Anca Bradu, consideră că personajele lui Mazilu sunt spumoase şi fascinante, "tranzacţionează la nesfârşit pe o piaţă a amorului şi a corupţiei, alergând bezmetic între tragic şi comic, compunând un carnaval al disperării, colorat de o vervă inepuizabilă a limbajului".

"Expresivitatea replicilor şi mobilitatea emoţională a personajelor reprezintă incredibila marcă maziliană şi atuul eroilor săi de a traversa timpul şi modele teatrale. Spectacolul 'Proştii sub clar de lună' îşi propune un exerciţiu de recunoaştere şi eliberare prin râs, a ceea ce ne şochează zi de zi, atât pe scena politică românească, dar mai ales pe stradă, ori în jurnalele de ştiri, ce trezesc atâtea întrebări despre viaţă şi absurdul ei", afirmă regizoarea Anca Bradu, potrivit site-ului https://www.teatrulmateivisniec.ro/.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.