Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatrul Balşoi a anunţat retragerea din spectacolele programate a doi regizori care au părăsit Rusia și care au manifestat susținere pentru Ucraina

teatrul-balsoi-afp

Teatrul Balşoi din Moscova a anunţat retragerea de pe afişul spectacolelor programate pentru luna mai a doi regizori care au părăsit Rusia şi şi-au manifestat public opoziţia faţă de ofensiva acesteia în Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.

Într-un mesaj postat luni seară pe Telegram, prestigiosul teatru a anunţat că baletul "Nureev", pus în scenă de Kirill Serebrennikov şi opera "Don Pasquale", în regia lui Timofei Kuliabin, vor fi înlocuite cu alte spectacole pentru cele şase reprezentaţii programate în zilele de sărbători legale din luna mai.

Motivele acestei schimbări nu sunt cunoscute. Contactat de AFP, teatrul Balşoi nu a comentat imediat.

Respectatul regizor Kirill Serebrennikov se află în prezent la Berlin. La sfârşitul lunii aprilie, el a declarat pentru AFP că a părăsit recent Rusia natală din motive de "conştiinţă" şi a criticat dur ofensiva rusă în Ucraina.

Cunoscut pentru creaţiile sale îndrăzneţe şi pentru sprijinul acordat persoanelor LGBT+, artistul a fost condamnat în 2020 pentru deturnare de fonduri la trei ani de închisoare cu suspendare, cu interdicţia de a părăsi Rusia.

Baletul său despre Rudolf Nureev, un faimos balerin care a fugit din URSS în Europa, a triumfat la Balşoi de la sfârşitul lui 2017, în pofida referinţelor la orientarea sexuală a eroului într-un context de conservatorism crescut al autorităţilor.

Baletul a fost înlocuit cu "Spartacus", de Aram Haciaturian. La începutul lunii aprilie, teatrul a prezentat acest balet istoric pentru a susţine operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina, toate încasările din spectacol fiind destinate familiilor soldaţilor ruşi ucişi în ofensiva lansată la sfârşitul lunii februarie.

Timofei Kuliabin, un tânăr regizor inovator care lucra în principal la Novosibirsk, a părăsit şi el Rusia pentru Europa şi a postat pe reţelele de socializare mai multe mesaje critice la adresa conflictului.

Mai mulţi balerini importanţi de la Balşoi au părăsit Rusia, printre aceştia numărându-se vedeta Olga Smirnova.

Directorul muzical de la Balşoi, dirijorul Tugan Sokhiev, care ocupa un post şi la Orchestra Teatrului "Capitole" din Toulouse, a demisionat din ambele funcţii, susţinând că a fost presat să ia poziţie faţă de evenimentele din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.