Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatrul Metropolis nu se desființează, dar mizele din el ies la iveală

Teatrul Metropolis
Teatrul Metropolis

Un grup fidel directorului Teatrului Metropolis George Ivașcu si-a asumat rolul de portavoce al acestuia, acuzându-l pe Nicușor Dan că vrea să distrugă cu bună știință instituția. Aceștia promovează mesajul că bugetul pe anul acesta este de zero lei și că, în aceste condiții, teatrul va fi nevoit să se închidă.

În realitate, lucrurile stau tocmai invers. Primăria Municipiului București a alocat teatrului nu mai puțin de 10 milioane de lei pentru anul în curs, situația financiară dificilă în care se află Metropolis fiind consecința managementului defectuos de până acum și nicidecum reaua intenție a PMB.

Vârfurile de lance care au lansat fake news-ul desființării Teatrului Metropolis, deși nici măcar Ivașcu nu a spus nimic în acest sens, sunt soții Anghel Damian și Lia Bugnar. Cei doi au avut beneficii substanțiale de la acest teatru și par a o coti acum politic spre PSD și prietenii domnului Ivașcu.

Cuplul Damian-Bugnar a primit replici extrem de tăioase în mediul online de la colegi de breaslă pentru faptul că se plâng în mod mincinos, în locul directorului de la Metropolis, în condițiile în care alte teatre o duc mult mai rău.

Exista însă și voci care spun că cei doi se tem ca, la un iminent control al PMB la Metropolis, să nu se găsească nereguli care să arate marea prietenie cu beneficii cu fostul ministru PSD, respectiv cu actualul director al teatrului, și ar încerca de pe acum să se victimizeze.

Problemele Metropolis. Să le numărăm, coane Fănică

Pe lângă bugetul anual generos, primit sub formă de subvenție de la Primăria Capitalei, Teatrul Metropolis are în administrare trei săli de spectacole care, teoretic, ar trebui să fie aducătoare de venituri din vânzarea de bilete. Așadar, cu o bună administrare a celor două surse de venit, respectiv subvenția de la PMB și veniturile proprii, teatrul nu ar fi trebuit să aibă vreo problemă de ordin financiar.

Cifrele arată, însă, o cu totul altă situație. Astfel, deși pentru anul 2021 conducerea teatrului a angajat venituri de 450 de mi de lei din vânzarea de bilete, în realitate încasările au fost de doar 70 de mii de lei. Adică, un minus de 380 de mii de lei. Totodată, veniturile din prestări servicii au fost și ele mai mici cu 30 mii decât cele angajate.

Rezultă că din veniturile totale angajate pentru anul trecut, teatrul a reușit să fie pe minus cu o sumă de 410 mii de lei. Mai mult, deși are capacitatea de a juca trei spectacole pe zi simultan, teatrul a susținut în 2021 doar 40 de spectacole, respectiv mai puțin de 1 spectacol pe săptămână, parcă nedorind să-și atingă țintele de venituri propuse în mod oficial.

De altfel, această lipsă de apetență pentru realizarea potențialului de venituri nu este singura ”ciudățenie” a conducerii instituției de cultură. Astfel, deși se lamentează că nu are suficiente fonduri, directorul Metropolis a găsit de cuviință să plătească producții costisitoare și să plătească regește colaboratorii angajați în spectacole sau să nu înregistreze în contabilitate veniturile realizate din spectacolele jucate online.

Mizele atacurilor la adresa lui Nicușor Dan

Primarul Capitalei a dezmințit categoric speculațiile privind închiderea Teatrului Metropolis. Acesta a arătat că singurul lucru care se închide este risipa banilor publici din teatrele administrate de Primăria Municipiului București.

”Am fost și rămân susținător al culturii, dar, în același timp, nu voi renunța la ideea de a pune în ordine teatrele, chiar dacă asta nemulțumește. Aș fi preferat să nu vorbesc încă despre acest subiect, fiindcă evaluările la teatre sunt în desfășurare, dar știrile false trebuie combătute” a menționat edilul Capitalei pe pagina sa de socializare.

Nicușor Dan sugerează, totodată, că mizele atacurilor la adresa sa sunt altele decât cele prezentate de unii colaboratori ai Teatrului Metropolis. ”Voi da mai multe detalii după încheierea evaluărilor” a arătat acesta în finalul mesajului său.

De menționat că în prezent au loc evaluările anuale ale conducerilor teatrelor din București, inclusiv a celei de la Metropolis, iar cei mai vocali acuzatori ai Primarului Capitalei sunt actorii și regizorii care au încasat cele mai mari sume din colaborarea cu directorul teatrului, George Ivașcu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.