Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatrul Regina Maria din Oradea este singurul teatru din România care participă la Festivalul Internaţional de Teatru al Ţărilor Balcanice 'Balkan Breeze'

Agerpres
Teatrul Regina Maria de la Oradea

Teatrul Regina Maria din Oradea este singurul teatru din România care participă la Festivalul Internaţional de Teatru al Ţărilor Balcanice "Balkan Breeze", din Bursa, Turcia, ediţia a IX-a, cu spectacolul "Tartuffe", de Moliere, care va fi prezentat, în 23 şi 24 martie, de Trupa Iosif Vulcan a teatrului, conform Agerpres.

"Anul acesta este Anul Moliere. Este o mare aniversare. 400 de ani de la naşterea lui, ceea ce va duce anul acesta la multe spectacole pe textele marelui dramaturg. Faptul că noi reprezentăm România este o onoare şi un plus pentru capacitatea teatrului de a se mobiliza să onoreze această invitaţie într-o perioadă nu foarte prielnică. Asta înseamnă că teatrului îi pasă de valoare, de trupă, de spectacole deosebite şi că a făcut eforturi deosebite să meargă la acest festival", a declarat vineri şefa secţiei Trupa Iosif Vulcan, Victoria Balint, într-o conferinţă de presă.

Potrivit secretarului literar Florina Dometi, care s-a ocupat de toate pregătirile participării şi deplasării în Turcia, organizatorii festivalului au fost atât de încântaţi de spectacolul orădean încât au programat două reprezentaţii, în 23 şi 24 martie, de la ora 20,00 la Teatrul Ahmet Vefik Paşa, şi au hotărât să fie producţia cu care vor încheia festivalul. La prima reprezentaţie, a precizat ea, vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Ambasadei României în Turcia.

"Este prima noastră ieşire peste hotare din acest an şi după anii de restricţii, pe care ne-o dorim foarte tare, atât ca să reîntâlnim prieteni, cât şi să consolidăm relaţiile cu teatrele din Turcia şi să creăm legături noi cu teatrele invitate, ceea ce ne va deschide pe viitor şi mai multe oportunităţi", a afirmat Florina Dometi.

Potrivit directoarei Teatrului Regina Maria, actriţa Ioana Dragoş-Gajdo, prezenţa trupei de teatru româneşti din Oradea la festivalul din Bursa contribuie la creşterea notorietăţii teatrului orădean şi a teatrului românesc pe plan internaţional.

"Circuitul intern festivalier este totuşi restrâns. În general, relaţiile între teatrele care organizează festivaluri sunt foarte strânse, oamenii comunică între ei, cum e şi firesc, îşi împărtăşesc experienţele, fac schimburi de informaţii, e o atmosferă foarte plăcută. Iar pentru actori este foarte important să fie văzuţi şi cunoscuţi de colegii din celelalte ţări", a precizat actriţa Ioana Dragoş-Gajdo.

Spectacolul pe care îl propune un teatru participant la Festivalul ''Balkan Breeze" trebuie să fie produs recent, în intervalul cuprins între ultima ediţie a festivalului şi următoarea, să nu depăşească 25 de persoane şi desigur, în primul rând, să aibă o calitate artistică apreciată atât de public, cât şi de critica de specialitate.

"Turcia e una dintre ţările care, anual, trimit invitaţii de înscriere la festivaluri, pe care le organizează cu tenacitate şi insistă să le ţină indiferent de condiţii. De obicei, înscrierile sunt prin noiembrie, decembrie. Noi avem deja o experienţă plăcută cu ei, de la prima participare la Festivalul Ţărilor de la Marea Neagră de la Trabzon, apoi la acest festival de la Bursa. Nu ne este străină zona festivalieră turcească", a menţionat Victoria Balint.

Spectacolul "Tartuffe", adaptat şi regizat de Vlad Trifaş, a avut premiera la Teatrul Regina Maria în 19 septembrie 2021. Celebra comedie de caracter a lui Moliere s-a mai jucat de opt ori, cu mare succes la public.

Păstrând subiectul, temele principale şi natura comică, piesa a fost adaptată de către regizorul Vlad Trifaş la viteza actuală a transferului de informaţii, accentuând noi sensuri şi nuanţând însă aspectul dramatic. Încă de la premieră, această producţie a intrat în atenţia selecţionerilor de festival.

Delegaţia orădeană va fi alcătuită din 20 de persoane, dintre care 11 actori, alături de care se va afla şi regizorul Vlad Trifaş. Echipa Trupei Iosif Vulcan va porni spre Bursa în 20 martie şi se va întoarce în 25 martie. Organizatorii au ales autocarul ca mijloc de transport, de care va fi ataşată o remorcă cu decorurile spectacolului.

Costurile deplasării sunt susţinute, în cea mai mare parte, din fondurile proprii ale teatrului. O parte din cheltuieli este susţinută de Institutul Cultural Român din Istanbul.

Festivalul Internaţional de Teatru al Ţărilor Balcanice "Balkan Breeze", din Bursa, are loc în perioada 10-24 martie 2022 şi îşi propune apropierea prin teatru a ţărilor balcanice într-un spirit al solidarităţii şi al libertăţii "fără frontiere". Fără să aibă o temă anume, anul acesta participă zece trupe de teatru din Bulgaria, Macedonia de Nord, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Uzbekistan şi România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.