Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, fără rival: Șeful OMS a atras un sprijin larg pentru obţinerea unui al doilea mandat

www.forbes.com
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus a atras un sprijin larg pentru obţinerea unui al doilea mandat în funcţia de şef al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fiind nominalizat oficial de cel puţin 17 membri ai Uniunii Europene şi susţinut de ţări din alte regiuni, au declarat joi mai mulţi diplomaţi, transmite Reuters, conform news.ro.

Odată cu expirarea termenului limită pentru nominalizări, diplomaţii au spus că nu ştiu dacă vor fi prezentate alte nume, sugerând că Tedros va rămâne fără opoziţie la alegerile din mai.

Tedros, fost ministru al sănătăţii şi afacerilor externe al Etiopiei, ales ca primul director general al al OMS provenit din Africa în mai 2017, a condus lupta globală împotriva pandemiei de Covid-19.

El a condus agenţia ONU pe fondu criticilor legate de gestionarea crizei, care a fost declanşată de un nou coronavirus care a apărut în China la sfârşitul anului 2019 şi a ucis 4,9 milioane de oameni.

În timp ce administraţia Trump l-a acuzat pe Tedros că este ”centrat pe China”, acuzaţii pe care le-a respins, relaţiile s-au îmbunătăţit cu administraţia Biden, mai ales după ce Tedros a declarat public că sunt necesare investigaţii suplimentare cu privire la originile virusului, inclusiv audituri ale laboratoarelor din China, au spus diplomaţii .

Însă el a fost evitat de Etiopia din cauza fricţiunilor legate de conflictul Tigray, ceea ce face necesar ca alte ţări să îşi exprime susţinerea pentru Tedros pentru un al doilea mandat de cinci ani.

"Nu este nevătămat, dar, în linii mari, comunitatea internaţională consideră că este foarte important să îl susţină în continuare", a declarat pentru Reuters un diplomat de rang înalt dintr-o ţară din afara UE.

Surse guvernamentale germane au arătat miercuri că Berlinul îl va nominaliza oficial pe Tedros şi că vrea să atragă şi sprijinul altor state membre ale UE.

Cel puţin 17 state UE au declarat că îl vor nominaliza pe Tedros, a declarat un diplomat occidental, adăugând: "Înţeleg că este nominalizat de alte regiuni".

O sursă cu informaţii directe din procesul de nominalizare a declarat pentru Reuters că nimeni nu a menţionat un contracandidat şi că sunt aşteptate mai multe plicuri cu nominalizarea lui Tedros.

Ţările africane îl susţin în mare măsură pe Tedros, care a promovat accesul la vaccinuri, dar nu au dorit să se distanţeze de Etiopia, au spus diplomaţii.

Statele Unite nu s-au opus unui nou mandat pentru Tedros, au adaugat diplomaţii. Cu toate acestea, în cadrul procedurilor OMS, plicurile vor rămâne sigilate până după 29 octombrie, ceea ce înseamnă că nu se poate exclude faptul că o ţară ar putea desemna un alt candidat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.