Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teheranul acuză că valul de otrăviri cu gaz din colegiile de fete are ca scop reaprinderea protestelor

bloomberg.com
iran

Guvernul iranian a afirmat duminica aceasta că valul de otrăviri cu gaz din colegiile de fete din întreaga ţară reprezintă o operaţiune "de contaminare psihologică" ce are ca obiectiv reluarea protestelor declanşate după moartea tinerei iraniene de origine kurdă Mahsa Amini, transmite EFE.

"Proiectanţii războiului hibrid împotriva Iranului au încercat să provoace nemulţumire cu contaminarea mentală şi psihologică", a declarat Ministerul de Interne iranian într-un comunicat difuzat după miezul nopţii. "Încearcă să provoace închiderea centrelor de educaţie şi ştiinţă din ţară şi să reaprindă proiectul eşuat al tulburărilor", a adăugat ministerul, referindu-se la protestele care au izbucnit în septembrie 2022 după moartea lui Amini, în arestul poliţiei, după ce fusese reţinută pentru că nu-şi aranjase bine vălul islamic, scrie agerpres.ro.

Guvernul iranian a acuzat ţările occidentale că promovează aceste proteste cu o importantă componentă feministă cu scopul de a provoca o schimbare de regim în Republica Islamică.

Represiunea regimului iranian a făcut ca aceste proteste să se stingă. Aproape 500 de oameni au murit în timpul protestelor şi patru manifestanţi au fost spânzuraţi de către autorităţi.

Ministerul de Interne a indicat în comunicat că a descoperit "probe suspecte" în unele centre de educaţie pentru fete, care sunt analizate de "laboratoare prestigioase" pentru identificarea cauzelor otrăvirilor.

Valul de otrăviri cu gaz în centrele de educaţie pentru fete a început în noiembrie 2022 în oraşul sfânt al şiismului Qom. Până în prezent, peste 1.000 de eleve au fost otrăvite în zeci de colegii şi institute, printre simptome regăsindu-se dureri de cap, palpitaţii, ameţeli, stări de vomă şi, uneori, imposibilitatea de a-şi mişca membrele.

Ultimele cazuri s-au înregistrat sâmbătă în oraşele Kavar, Urmia, Zanjan, Hamedan, Kabudarahang, Karaj, Tabriz, Basmanj, Stardadashi şi Teheran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.